Prima pagină D:News

Masina zburatoare a primit “verde” sa circule

06.30.2010 | ● Vizualizări: 154
Masina zburatoare a primit “verde” sa circule     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Terrafugia Transition, aeronava ultra-usoara care se poate transforma intr-un automobil omologat pentru drumurile publice, va intra in productia de serie dupa ce Administratia Federala de Aviatie (FAA) a SUA i-a acordat o dispensa speciala de gabarit.

Transition a fost proiectata ca o aeronava "sportiva usoara",cel mai mic tip de aeroplan privat din categoriacelor recunoscute de FAA, cu o greutate maxima de 600 dekilograme. Insa producatorului i-a fost imposibil sa integrezedispozitivele de siguranta - airbaguri, zone de botire si cusca dinlonjeroane, spre exemplu - necesare vehiculelor stradale, inaceasta greutate.

In mod neasteptat, FAA a facut o exceptie in cazulavionului-masina Transition, permitandu-i sa se clasifice in randulaeronavelor sportive usoare, in ciuda celor 55 de kilograme princare depaseste limita impusa. Transition-ul cu doua scaune isipoate folosi roata din fata pentru a fi condus pe drumuri la vitezenormale de croaziera, cu aripile pliate,la un consum rezonabil, de sub opt litri la suta de kilometri.

Imediat ce se afla intr-un loc propice decolarii, cum ar fi opista de aeroport, sau pur si simplu o suprafata de teren plan demarime adecvata, Transition isi poate intinde aripile si pune inmiscare elicea dorsala pentru a zbura. Aripile pliabile suntactionate electric. Viteza aeriana de croaziera este de 185 km/h,iar aparatul are o autonomie de zbor de 740 dekilometri si poate transporta 200 de kilograme. Are nevoie de opista lunga de aproximativ 500 de metri pentru decolare si poateincapea intr-un garaj standard. Pretul estimat pentru TerrafugiaTransition va fi de 194.000 de dolari.Surs: Telegraph

DESCOPERA lumea in care traiesti!

CITESTE SI: