Prima pagină D:News

Primele fosile descoperite vreodata in Belize

07.09.2010 | ● Vizualizări: 177
Primele fosile descoperite vreodata in Belize     arheologie, Belize, fosile, lagune, apa, Mayasi, explorare, aventura, cercetare, America Centrala + zoom
Galerie foto (1)

Arheologii au descoperit pentru prima oara in istorie fosile pe teritoriul statului central-american Belize, in timpul unor scufundari in apele stravechi ale lagunelor din regiunea Cara Blanca, aflata in apropierea asezarii Yalbac.

Mai multe paturi de fosile au fost astfel identificate la oadancime de 20 pana la 30 de metri sub suprafata apei, intre carese numara femururi de dimensiunea unor bile de bowling, colti deanimale si oase pelvianice.

Mayasii, civilizatia central-americana, considerau deschiderile dinpamant - pesteri sau intinderi de ape - portaluri spre lumea din adancuri a Xibalbei.Si pentru ca cercetatorii zilelor noastre cunosc acest lucru, s-auasteptat ca oamenii Maya sa fi desertat ofrande in ochiurile deapa, ofrande in cautarea carora, de dragul stiintei, s-au siaventurat.

Desi nu au gasit nimic in urma primelor scufundari, arheologii audescoperit, ulterior, cioburi de ceramica intr-o laguna dinapropierea unor ramasite de cladiri mayase, construite cuaproximativ 1.200 de ani in urma. Oamenii de stiinta sunt de parereca aceasta regiune nu era neaparat locuita, ci, mai repede, un locde pelerinaj, spre care mayasii calatoreau de la sute de kilometridistanta.

Fosilele gasite nu au fost indepartate de la locul lor, doar micifragmente s-au recoltat pentru a se verifica daca este vorba despreoase sau despre materiale fosilizate. Pentruca, intre lagune, s-a descoperit si una adanca de aproximativ 70 demetri, plina cu radacni de copaci si aluviunui, echipamente maisofisticate vor fi necesare in vederea explorarilor din viitor, cevor fi efectuate curand.

Sursa: Discoveryon

DESCOPERAlumea in care traiesti!CITESTE SI: