Prima pagină D:News

Cine polueaza apele

Redactia Descopera.ro | 07.15.2010 | ● Vizualizări: 523
Cine polueaza apele     poluare, ape, bacterii, UE + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii francezi au pus la punct doua analize in masura sa stabileasca, in doar 48 de ore, sursa exacta a contaminarii fluviilor si lacurilor.

Animalele si fiintele umane contamineaza in mod diferit lacurile si fluviile, iar a stabili cu precizie de unde provine poluarea microbiologica a apelor nu este un lucru usor. Cercetatorii de la Cemagref (Institutul de Cercetari in Stiinte si Tehnologii pentru Mediu din Franta) au identificat insa anumiti markeri chimici si genetici care evidentiaza originea substantelor poluante. Tehnicile utilizate pana in prezent de laboratoarele de control al calitatii microbiologice a apelor de suprafata se bazeaza pe analiza unor bacterii intestinale precum "Escherichia coli" sau "Enterococcus", care nu permit identificarea originii contaminarii.

In cadrul proiectelor "Traceur" si "Marquopoleau", cercetatorii francezi au dezvoltat analize in masura sa stabileasca, in doar 48 de ore, daca poluarea este de origine umana ori animala, ba chiar si sa distinga intre cea produsa de porcine sau bovine. Pentru a obtine acest rezultat, oamenii de stiinta au pus la punct doua metode. Prima consta in identificarea secventelor genetice ale microorganismelor care colonizeaza in mod specific intestinul vacilor, al porcilor si al fiintelor umane. A doua metoda este una chimica, stabilind apartenenta moleculelor - naturale sau sintetice - la diferite organisme. Potrivit cercetatorilor, identificarea acestor markeri specifici fiecarei categorii de "poluatori" in parte va ajuta guvernele si institutiile locale sa imbunatateasca controalele, conform noii directive europene in materie. Pana in 2011, tarile UE trebuie sa se doteze cu sisteme de monitorizare a apelor de suprafata, care sa identifice sursele locale de poluare, impactul ambiental al acestora si masurile ce trebuie adoptate pentru imbunatatirea calitatii apelor.
Sursa: Galileo

CITESTE SI:

Tag-uri: poluare | ape | bacterii | UE