Newton a gresit: gravitatia nu exista

15 07. 2010, 12:02

In ultima vreme, Erick Verlinde, fizician si matematician celebru, care si-a legat deja numele de "teoria stringurilor" (supersimetria universurilor paralele), agita lumea academica din Statele Unite printr-o serie de conferinte in care face bucati teoria gravitatiei. Viziunea lui Erik Verlinde arunca o lumina noua asupra unora dintre marile teme ale fizicii contemporane: asa-numita "dark energy" (energia obscura), un soi de anti-gravitatie care pare a accelera expansiunea universului, sau "materia obscura", care ipotetic tine galaxiile unite intre ele.

La Harvard, fizicianul Andrew Strominger nu-si ascunde admiratia pentru colegul Verlinde. "Ideile lui inspira discutii foarte interesante, care ataca direct tot ceea ce nu intelegem din universul nostru". De altfel, Verlinde este ultimul dintr-o serie de oameni de stiinta care de 30 de ani incoace "demoleaza" bucata cu bucata teoria gravitatiei. In anii '90, Ted Jacobson a ilustrat gaurile nere precum niste holograme, imaginile tridimensionale utilizate pentru siguranta cardurilor noastre de credit: tot ceea ce a fost "inghitit" si a disparut in gaurile negre ale universului exista sub forma de informatie intiparita pe holograma, pe suprafata externa. Juan Maldacena de la "Institute for Advanced Study" a construit si el un model matematic al universului infatisat ca un borcan de supa conservata: tot ce se intampla in borcan, inclusiv ceea ce numim gravitatie, este sintetizat pe eticheta lipita pe exteriorul acestuia: in afara in schimb, gravitatia nu exista.

Erik Verlinde, autor al unei formule de algebra care-i poarta numele, are un frate geaman, Herman. Vietile lor au fost identice multa vreme, ambii fiind matematicieni respectati: au absolvit impreuna universitatea la Utrecht in 1988, tot impreuna au plecat in America pentru a-si continua studiile la Princeton, unde au obtinut fiecare cate o catedra. S-au casatorit cu doua surori si au divortat. Si de-abia in acest punct, in vietile lor simetrice a aparut o usoara discrepanta. Herman a ramas la Princeton, iar Erik a decis sa traiasca in Amsterdam.

Vara trecuta, in timp ce se afla in vacanta in sudul Frantei, un hot i-a furat laptopul, cheile de la casa si pasaportul. A fost constrans sa mai ramana acolo o saptamana in plus, o saptamana de reflectii care s-au dovedit "fatale" pentru teoriile lui Newton. Ganditi-va la univers ca la o cutie de scrabble, jocul in care trebuie sa compui cuvinte cu literele alfabetului: daca agitati cutia si imprastiati literele la intamplare, o cantitate aproape infinita de combinatii nu are nicio semnificatie si cu cat agitati cutia mai tare, cu atat e mai probabil ca dezordinea literelor sa creasca pe masura ce literele se combina in ordinea probabilitatii. Acesta este noul mod de a vedea forta de gravitatie in viziunea lui Verlinde, ca o forma de entropie. Sau un "efect colateral al predispozitiei naturale catre dezordine". Daca nu e clar ce o va inlocui, Verlinde este totusi categoric asupra unui punct: "Regele este gol. De multa vreme oamenii de stiinta au inteles ca gravitatia nu exista. Acum a venit momentul s-o spunem cu voce tare".

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: