Prima pagină D:News

Super-eroii din zilele noastre: avizi, violenti si extrem de egoisti

Redactia Descopera.ro | 08.17.2010 | ● Vizualizări: 332
Super-eroii din zilele noastre: avizi, violenti si extrem de egoisti      comportament, super-eroi, solidaritate, personalitate, copii + zoom
Galerie foto (1)

Potrivit unui studiu american, ei transmit un mesaj gresit tinerilor. Daca in trecut, dupa cum sta marturie Clark Kent (Superman), creat de Jerry Siegel si Joe Shuster in 1938, super-eroii aveau job-uri normale si credeau in justitia sociala, in prezent ei sunt agresivi, sarcastici si foarte rar se “gandesc” sa-si puna puterile iesite din comun in serviciul umanitatii.

Super-eroii din trecut, de-acum aflati la pensie, inspirau modele comportamentale cu siguranta mult mai pozitive decat cei din zilele noastre, vinovati mai ales de faptul ca nu-i invata pe tineri ce inseamna solidaritatea: este ceea ce sustine Sharon Lamb de la Universitatea Massachusetts, autoare a unui studiu pe tema impactului avut de personajele fantastice asupra adolescentilor baieti.

Studiul, ale carui rezultate au fost prezentate de Lamb in cadrul unui congres al "American Psychological Association", a implicat 674 copii si adolescenti, cu varsta cuprinsa intre 4 si 18 ani. Echipa de cercetatori condusa de Lamb a analizat meticulos modelele cele mai apreciate de baieti, pe baza unor interviuri cu angajati din mas-media, manageri din domeniul jocurilor video si chiar vanzatori din centrele comerciale. A reiesit ca eroii moderni sunt aproape in totalitate lipsiti de multe din virtutile care caracterizau personaje precum Superman.

Fiecare epoca isi are proprii super-eroi, dupa care copiii isi modeleaza personalitatea, ispirandu-se din virtutile acestora si copiind modele comportamentale. Dar in timpurile noastre, diversii X-Men sau Iron Man nu prea pun pret pe justitie sociala, profita de cei din jur (si mai ales de femei) si au comportamente tiranice. De la grupul de super-eroi mutanti (la X-men, abilitatile extraordinare sunt date de o modificare a ADN-ului) si pana la Anthony Edward Tony Stark (adevaratul nume al lui Iron Man), in personajele de benzi desenate actuale nu mai e nicio urma din puternicul simt de solidaritate care anima personajele de pe vremuri. Pericolul, atrage atentia Sharon Lamb - este ca tinerii sa creasca cu un set de valori gresite. In plus, faptul ca in spatele puterilor iesite din comune nu sunt si persoane normale, cu o viata si o slujba obisnuite, produce si mai multa confuzie in imaginarul infantil.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Descopera lumea in care traiesti!