Prima pagină D:News

Cancerul – cea mai costisitoare boala a lumii

Redactia Descopera.ro | 08.18.2010 | ● Vizualizări: 157
Cancerul – cea mai costisitoare boala a lumii     medicina, sanatate, cancer, OMS, cost, bani + zoom
Galerie foto (1)

La nivel mondial, cancerul e un adevarat “ucigas economic”: sub aspectul productivitatii si al pierderilor de vieti omenesti, cancerul ne costa mai mult decat SIDA, malaria, gripa si alte boli infectioase, afirma American Cancer Society.

Bolile cronice, printre care cancerul, bolile cardiace si diabetul, sunt responsabile de peste 60% dintre decesele la nivel mondial; cu toate acestea, lor le sunt alocate mai putin de 3 procente din intreaga finantare - publica si privata - primita de sectorul sanatatii.

Suma alocata cancerului este extrem de mica, daca se tine seama de impactul acestei boli asupra populatiei.

Povara economica generata de cancer a fost, in 2008, de 895 miliarde USD - echivalentul a 1,5% din produsul intern brut al lumii, incluzand aici doar aspectele legate de incapacitatea de munca si de anii pierduti din viata, nu si costurile tratamentului, care ar spori mult cifra - si asa enorma - a costurilor asociate acestei boli.

OMS a prezis deja ca aceasta maladie va deveni principala cauza de deces, depasind bolile cardiace.

Aproximativ 7,6 milioane de persoane au murit de cancer in 2008, iar in fiecare an sunt dignosticate 12,4 milioane de cazuri noi.

O cauza suplimenara de ingrijorare o constituie faptul ca bolile cardiace isi fac aparitia mai tarziu in cursul vietii, in timp ce cancerul a inceput sa apara, tot mai frecvent, la varste relativ tinere.

Sursa: CBC

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!

CITESTE SI:

Tag-uri: medicina | sanatate | cancer | OMS | cost | bani