Prima pagină D:News

Cea mai mare turbina submarina din lume

Redactia Descopera.ro | 08.24.2010 | ● Vizualizări: 151
Cea mai mare turbina submarina din lume      energii regenerabile, electricitate, curenti marini + zoom
Galerie foto (1)

A fost prezentata in Scotia, se numeste AK1000 si cantareste 130 de tone.Este vorba despre o unitate gigantica, integrata intr-o instalatie de exploatare a energiilor regenerabile din orasul Invergordon.

Potrivit dezvoltatorilor, compania Atlantis Resources Corporation, turbina botezata AK1000 va fi ancorata pe fundul marii si conectata la reteaua electrica nationala, fiind deja de la finele verii in masura sa genereze suficienta energie electrica pentru satisfacerea necesarului a peste 1000 de locuinte.

Gigantica turbina are un diametru de circa 18 m, o inaltime de 22.5 m, cantareste 130 tone si a fost construita astfel incat sa faca fata atat curentilor marini, cat si celor mai aprige intemperii. Capacitatile trebuie sa-i permita producerea a 1MW de putere energetica in conditiile unei viteze a curentilor marini egala cu circa 2,65 m/secunda. Utilizarea turbinei va permite Scotiei sa-si creasca intr-o maniera semnificativa productia de energii regenerabile, a comentat Timoty Cornelius, chief executive officer al companiei Atlantis.
Sursa: ANSA

CITESTE SI: