Oboseala cronica ar putea fi provocata de un virus

26 08. 2010, 11:52

Mai in detaliu, cercetatorii de la Harvard Medical School din Boston, de la National Institutes of Health si FDA, Agentia pentru Controlul Medicamentelor din Statele Unite, au detectat secvente genetice de MRV in sangele a 32 de pacienti afectati de oboseala cronica, din 37 analizati si doar la 3 din 44 subiecti sanatosi. Nu s-au gasit insa urme de XMRV. "Aceasta clasa de retrovirusuri va deveni o piesa importanta a puzzle-ului", a comentat Leonard Jason de la De Paul University din Chicago, un expert in aceasta boala. Si este cu adevarat vorba de un puzzle, intrucat sindromul oboselii cronice este o boala ale carui cauze nu se cunosc si care nu-si gaseste confirmari in testele diagnostice, in pofida faptului ca pacientii prezinta semne ale unor anomalii imunologice, neurologice si endocrinologice.

Sindromul, asa cum a fost el definit de Centers for Diseases Control din Atlanta in 1994, este caracterizat de oboseala (care dureaza mai mult de 6 luni si nu se diminueaza prin odihna) asociata la patru sau mai multe simptome, printre care dereglari ale memoriei, dureri musculare, durere de cap, durere la nivelul nodurilor limfatice, faringita.

Gasirea unei cauze ar insemna si studiul unor noi tratamente, iar implicarea retrovirusurilor ar putea duce la punerea la punct a unor terapii anti-retrovirale, de genul celor utilizate in combaterea virusului HIV, prescrise deja de unii medici.

Totusi, nu exista deocamdata o dovada incontestabila ca retrovirusurile pot determina sindromul oboselii cronice: infectia ar putea fi consecinta unui sistem imunitar slabit, precizeaza expertii.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI;