Prima pagină D:News

Romanii purtau sandale cu sosete?

Redactia Descopera.ro | 08.27.2010 | ● Vizualizări: 526
Romanii purtau sandale cu sosete?     arheologie, vesmant, sandale, ciorap, soseta, vestigii, textil, fibra + zoom
Galerie foto (1)

Desi, timp de secole, s-a crezut ca sandalele romane erau purtate pe piciorul gol – iar reflexele acestei idei apar cu miile in tablourile si sculpturile ce reprezinta scene si personaje din Antichitate – descoperiri arhelogice recente par sa indice faptul ca soldatii romani purtau si ciorapi, impreuna cu sandalele.

In ruinele unei asezari romane, vechi de 2000 de ani, din nordul Angliei, au fost descoperite vestigiile unei mori de apa, folosite pentru macinarea cerealelor, precum si ramasite de ceramica, vesminte si hrana, iar in jurul asezarii au fost gasite 14 morminte.

Piesele arheologice descoperite in morminte par sa indice ca soldatii romani - ocupanti ai asezarii - purtau, impreuna cu incaltamintea, niste obiecte vestimentare de tipul sosetelor; astfel, in stratul de rugina de pe suprafata unui cui ce facuse parte dintr-o sanda, au fost identificate fibre textile.

Oamenii de stiinta realizeaza, in prezent, analize de laborator care sa clarifice provenienta fibrelor si sa confirme, eventual, ipoteza ca romanii purtau sosete cu sandale; pe vremea aceea, se pare ca asta nu era o greseala de gust in materie de vestimentatie, asa cum e socotita azi.

Sursa: Telegraph

CITESTE SI: