Home » D:News » Altinum, pierduta urbe romana, iese la lumina dupa 1600 de ani

Altinum, pierduta urbe romana, iese la lumina dupa 1600 de ani

Altinum, pierduta urbe romana, iese la lumina dupa 1600 de ani
Publicat: 03.08.2009
Un antic oras roman, predecesorul Venetiei, a fost descoperit sub culturile agricole din apropierea lagunei venetiene, cu ajutorul unui sistem imagistic aerian sofisticat si al unor expertize speciale.

Cercetatorii sustin ca au descoperit astfel orasul portuar Altinum, care a fost candva unul dintre cele mai bogate ale Imperiului Roman. Inspaimantati de amenintarea invaziei temutului conducator Attila Hunul, locuitorii sai l-au abandonat in anul 452 d.Hr., lasand in urma un oras fantoma cu teatre, temple si bazilici.  Multe dintre cladirile antice ale orasului au fost demolate iar pietrele le-au fost luate in perioada Evului Mediu. Fundatiile ramase s-au scufundat in tinutul mlastinos, care a fost apoi drenat si transformat in pamant agricol in secolul al XIX-lea. Noul studiu este rezultatul imaginilor aeriene captate in vara secetoasa a lui 2007, atunci cand culturile au suferit de uscaciune. Cand imaginile in infrarosu precum si cele vizibile cu ochiul liber au fost procesate pentru studierea variatiilor apei plantelor, o metropola ingropata a putut fi observata.

Cercetatorii au descoperit ca produsele agricole plantate in sol se aflau in stadii diferite de coacere, din cauza diferentelor cantitatii de apa din pamant. Culturile mai putin dezvoltate au delimitat astfel contururile unor cladiri – o basilica, un amfiteatru, un forum si ceea ce ar putea fi mai multe temple – ingropate la cel putin 40 centimetri sub suprafata solului. La sud de centrul orasului, o larga banda de culturi agricole bine dezvoltate au tradat existenta a ceea  ce, in mod evident, fusese un canal, un indice al faptului ca stramosii romani ai Venetiei incorporasera deja canale navigabile in “fabrica” lor urbana. Canalul se conecteaza cu laguna si traverseaza orasul, fiind probabil folosit in trecut la transportarea proviziilor straine din port catre orasele Verona si Milano.

Sursa: Sciarticleblog

CITESTE:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase