Prima pagină D:News

Doi meteoriti au provocat extinctia dinozaurilor

08.31.2010 | ● Vizualizări: 480
Doi meteoriti au provocat extinctia dinozaurilor     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Conform unor noi studii, dinozaurii ar fi disparut de pe Pamant acum 65 de milioane de ani ca urmare a cel putin doua impacturi cu meteoriti, mai degraba decat ca rezultat al unei singure coliziuni cosmice.

Anterior, oamenii de stiinta au identificat intr-un crater uriasdin Golful Mexic dovada impactului cu meteoritul care a adussfarsitul dinozaurilor. Acum, evidenta unui al doilea impactasemanator a fost descoperita pe teritoriul Ucrainei. Aceasta starede fapt aduce in discutie posibilitatea ca Terra sa fi fost, defapt, bombardata de un adevarat dus de meteoriti cu 65 demilioane de ani in urma.

Atunci cand a fost propusa pentru prima oara, in 1980, ideea caimpactul cu un meteorit ar fi ucis dinozaurii a fost controversatasi primita cu mult scepticism. Mai tarziu, descoperirea Craterului Chicxulub, dinGolful Mexic, SUA, devenit "arma fumeganda" ce confirma aceastateorie.

Acum, Craterul Boltysh din Ucraina, raportat initial in 2002,sugereaza ca dinozaurii ar fi disparut in urma unui dublu impact cumeteoriti si nu dupa o lovitura izolata. Totusi, dupa executareaunor teste de datare a sporilor fosili de feriga ramasi in urmafiecarua dintre cele doua evenimente s-a constatat trecerea unuiinterval de cateva mii de ani intre ele.

Aceasta constatare i-a determinat pe specialisti sa presupuna careptilele uriase ar fi putut cadea victime unui dus de meteoriticare ne-ar fi lovit planeta, constant, pe parcursul a mai multemilenii. Motivul acestui bombardament este momentan necunoscut.

Sursa: BBC

Descopera lumea in caretraiesti:CITESTE SI: