Au fost descoperite 14 noi “obiecte trans-neptuniene”

15 09. 2010, 11:28

Pluton, dintotdeauna considerata a noua planeta din sistemul solar, a fost recent "retrogradata" in categoria planetelor pitice, si inclusa printre asa-numitele "Obiecte trans-neptuniene" (TNO). Acestea sunt, in majoritatea cazurilor, de mici dimensiuni si primesc putina lumina solara, doua circumstante in masura sa le faca greu de detectat.

Acum insa, cu ajutorul unei tehnici inovatoare de selectie a datelor obtinute de Hubble Space Telescope al NASA, catalogul obiectelor trans-neptuniene s-a imbogatit cu 14 noi membri, iar metoda promite sa identifice alte cateva sute.

"Aceste obiecte sunt de mare interes pentru planetologi intrucat reprezinta caramizile elementare din care s-a format sistemul solar", a explicat Cesar Fuentes, cercetator la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics si Northern Arizona University si coautor al studiului.

In lunga lor miscare in jurul Soarelui, aceste TNO se misca pe un fundal de stele si acest fapt se observa in fotografii sub forma unor striatii de lumina. In cadrul studiului lor, astronomii au dezvoltat un software capabil sa analizeze sute de imagini preluate de Hubble, in cautarea unor asemenea striatii. Majoritatea TNO sunt localizate in apropierea planului eclipticei, dar grupul de cercetatori si-a extins cercetarea pana la 5 grade de la aceasta pentru a creste posibilitatile de succes. Astfel au fost descoperite 14 noi obiecte, dintre care unul este in realitate un sistem binar, constituit adica din doua obiecte care se rotesc unul in jurul celuilalt.

Sursa: Le Scienze