Prima pagină D:News

Viermi intestinali de peste 2 metri, marinari hermafroditi si resuscitare cu fum

10.01.2010 | ● Vizualizări: 2149
Viermi intestinali de peste 2 metri, marinari hermafroditi si resuscitare cu fum     no tags + zoom
Galerie foto (2)

Viermi intestinali mai mari de doi metri in lungime, primul caz documentat al unui hermafrodit si povestea unui marinar care a fost salvat de la moarte cu ajutorul fumului de “tigara” sunt cateva exemple bizare descoperite intr-un catalog al doctorilor navali dezvaluit de Arhivele Nationale Britanice.

Printre randurile caietelor de calatorie ale doctorilor maritimidintre 1793 si 1880 se strecoara mentiuni ale trasnetelor incatarge, batalii cu arme si revolte de echipaj, curti martiale,epave si chiar crime neelucidate; totusi, caietele lor medicaleofera perspectiva mult mai bizara a unor cazuri clinice deosebite.Pacientii pe care medicii de vas ii tratau erau matrozi, ofiteri,emigranti si condamnati dusi catre alte parti ale Imperiului,indivizi ale caror afectiuni au generat era de pionierat a maimultor ramuri medicale.

O pasagera in varsta de 12 ani, Ellen McCarthy, imbarcata la bordulvasului regal Elizabeth, navigand pe traseul Irlanda - Canada, iniunie 1825, a regurgitat trei viermi intestinali ca urmare atratamentului prescris de medicul P. Power, dupa ce i-a analizatsimptomele. Unul dintre viermi, conform insemnarilor doctorului,era nu mai scurt de 220 de centimetri. Tratamentul cu terebentina,mai spun documentele ramase, s-a dovedit a fi cel mai eficient ineliminarea parazitului.Un alt medic chirurg a fost rugat, in 1802, sa il consulte peSamuel Tapper, un marinar in varsta de 18 ani, despre care doctorula scris in felul urmator: "Sanii lui Tapper se aseamana atat de mult cu sanii unei tinerefemei de 18-19 ani incat nici macar setul lui de organe genitalemasculine nu inlatura cu totul impresia ca spectatorul priveste ofemeie". Acelasi medic s-a ocupat, tot in 1802, si decazul lui James Colloway, un marinar in varsta de 40 de ani, care,dupa ce a cazut peste bordul navei si s-a inecat, nu a putut firesuscitat pana cand in plamanii lui nu a fost suflat fum detutun.

Acum accesibile publicului, jurnalele ce contin astfel deinformatii, unele chiar mai spectaculoasa, reprezinta, conformcuratorului Bruno Pappalardo, cea mai semnificativa sursa de studiuasupra istoriei sanatatii pe mare din secolul al XIX-lea.

Sursa: TelegraphDescopera lumea in caretraiesti: