Prima pagină D:News

Trei feluri de mancare intr-o…guma de mestecat

Redactia Descopera.ro | 10.10.2010 | ● Vizualizări: 144
Trei feluri de mancare intr-o…guma de mestecat     alimentatie, nutritie, guma, mestecat, aroma, coloidosom + zoom
Galerie foto (1)

In cartea lui Roald Dahl “Charlie si fabrica de ciocolata” si in filmul omonim, Willy Wonka inventeaza o guma de mestecat care da impresia unei mese complete: are, la inceput, un gust de supa de rosii, apoi de friptura de vita cu garnitura de cartofi copti, iar in final, gustul desertului – tarta de afine cu inghetata. Sa fie posibil si in realitate?

Se lucreaza la asta: oamenii de stiinta de la Institutul pentru Cercetari in Alimentatie, din Marea Britanie, folosesc recentele progrese in domeniul nanotehnologiei pentru a crea o guma de mestecat cu mai multe gusturi, care se dezvaluie pe rand.

Conceptul prevede realizarea mai multor straturi concentrice, fiecare cu o aroma diferita, separate prin straturi de gelatina lipsita de gust.

Diversele arome ar urma sa fie incapsulate in nanostructuri numite coloidosomi, care ar elibera ingredientele aromate la contactul cu saliva.

In centrul "bilei" de guma ar urma sa se afle aroma de desert, incapsulata intr-un gel special, numit Gellan.

Evident, o astfel de guma n-ar tine locul mancarii, fiind lipsita de elementele nutritive necesare, astfel incat tot ce s-ar putea astepta de la ea ar fi surpriza si distractia - fara efectele secundare pe care, in film, guma le produce asupra lui Violet, fetita neascultatoare care o mesteca.

Sursa: Mail Online