Prima pagină D:News

Cum cresc galaxiile

Redactia Descopera.ro | 10.15.2010 | ● Vizualizări: 270
Cum cresc galaxiile      galaxie, stele, Univers + zoom
Galerie foto (1)

Marile galaxii nu s-au format in urma unor dramatice si spectaculoase coliziuni intre galaxii de mici dimensiuni, cum se credea pana acum: acestea din urma au crescut “hranindu-se” cu cantitati enorme de gaz, in principal hidrogen si heliu, prezent in regiuni din spatiu apropiate de ele. Descoperirea a fost facuta de un grup de astronomi italieni de la INAF, Universitatea Florenta si Institutul de Fizica a Pamantului Max-Planck.

"De cativa ani incoace, unele modele teoretice si observatii ale unor galaxii indepartate au inceput sa sugereze ca absorbtia continua de gaz ar putea reprezenta unul dintre mecanismele principale din spatele formarii de noi stele in galaxiile cele mai masive din Universul primordial", a explicat Giovanni Cresci, primul autor al articolului aparut in revista Nature.

In cadrul studiului lor, astronomii au utilizat instrumentul SINFONI, instalat pe telescopul VLT al European Southern Observatory (ESO) diin Chile, pentru a studia compozitia chimica a gazului prezent in trei galaxii cu forma de disc, aflate la o distanta de peste 12 miliarde de ani lumina de noi, galaxii formate de-abia la 2 miliarde de ani dupa Big Bang.

Punctul forte al instrumentului SINFONI este capacitatea lui de a furniza informatii legate de felul in care este distribuita materia in galaxii si mai ales, din ce este ea compusa; tocmai acest lucru a permis studierea pentru prima oara in galaxii atat de indepartate variatia din compozitia chimica a gazului, de la centrul acestora pana la periferie.

Astrofizicienii au descoperit ca aceste trei galaxii (spre deosebire de cele actuale, unde elementele grele sunt mai abundente in apropiere de centru) au regiuni in apropierea nucleului sarace in elemente chimice mai grele decat hidrogenul, dar bogate in stele in formare. O descoperire surprinzatoare, in dezacord cu previziunile majoritatiii modelelor teoretice ale evolutiei chimice, si cu ceea ce se observa in galaxiile apropiate, unde cantitatea de elemente chimice mai grele decat hidrogenul se micsoreaza pe masura ce se inainteaza catre regiunile externe ale galaxiei.

Observatiile astronomilor au confirmat un scenariu in care formarea de noi stele este asociata cresterii cantitatii de gaz primordial in regiunile centrale: zonele externe ale galaxiilor sunt imbogatite cu elemente grele produse in interiorul stelelor, in timp ce "deficienta" de elemente grele in cele apropiate de centru se datoreaza noului gaz intergalactic, compus aproape in totalitate din hidrogen.
Sursa: Le Scienze

Tag-uri: galaxie | stele | Univers