O dieta “carnivora” face bine si planetei

26 10. 2010, 11:59

"Nu m-am atins de carne de la 18 la 24 de ani, apoi m-am apucat sa cresc capre si pentru ca nu stiam ce sa fac cu masculii, am inceput sa-i mananc", a povestit Simon Fairlie intr-un interviu acordat publicatiei "Time". Implicat activ in problematicile de mediu de peste 30 de ani, el a decis acum sa-si faca cunoscut noul "crez" in cartea "Meat: A Benign Extravagance".

Potrivit lui Fairlie, a consuma carne cu moderatie, adica de doua ori pe saptamana, nu provoaca daune planetei, ba dimpotriva: "Toate sistemele agricole produc un surplus de biomasa care trebuie consumat, si nu vad ce este rau in a da acest surplus ca furaj animalelor. Acest mod de a creste animale este ecologic si chiar face bine pamantului. Caprele, oile si vacile produc la randul lor un fertilizant natural, util agricultorilor. Ciclul este unul perfect. Iar eu ma simt mai ecologist decat un vegan".

In urma cu cateva luni, la concluzii similare au ajuns si redactorii de la New Scientist, in urma unei anchete care a contrazis un raport din 2006 al "Food and Agriculture Organization", potrivit caruia activitatea de crestere a animalelor pentru productia de carne ar fi responsabila de 18% din emisiile de carbon anuale la nivel global.

In opinia lui Fairlie aceasta cifra este din start eronata, intrucat pleaca de la presupunerea ca fermele genereaza despadurire prin forta lucrurilor. "Oamenii de stiinta au calculat ca, pentru producerea unei portii de carne, sunt consumate plante utile omului intr-un raport de 5 la 1. Dar si aceasta cifra este controversata: crescand animalele cu vegetale necomestibile pentru om, proportia scade la 1,4 la 1", a comentat redactorul-sef.

In interviul din Time, Fairlie a mai furnizat si indicatii cu privire la ce tip de carne trebuie sa consume un om pentru a deveni un bun "omnivor ecologist": cea de porc, avand in vedere ca acest animal consuma deseuri de orice tip, dar si de vita, insa doar daca este crescuta pe pasune.

Sursa: La Repubblica