Prima misiune a robotului umanoid

27 10. 2010, 11:47

Daca ar fi fost proiectat la Hollywood nu ar fi decat un banal robot umanoid, si in plus unul fara chip: un trunchi alb cu doua brate (totusi destul de musculoase) si un cap-cascheta cu vizor auriu. Insa, avand in vedere ca lunea viitoare se va imbarca pe naveta Discovery cu destinatia Statia Spatiala Internationala, Robonaut 2 (R2) este un star: super-fotografiat, cum i se cuvine primului robot umanoid trimis in spatiu, dispune chiar si de un cont Twitter, prin care sa tina legatura cu miile de fani.

Proiectat de cercetatorii de la Johnson Space Center al NASA din Houston in colaborare cu General Motors, R2 este produsul cel mai recent si mai avansat al unui program pentru dezvoltarea robotilor umanoizi destinati sa-i ajute pe astronauti in misiuni complexe sau periculoase, in vederea unei colaborari om-robot pentru misiuni spatiale.

Mai rapid si mai compact decat predecesorul lui, R2 are ca punct forte o excelenta capacitate de a manipula obiecte: proiectantii lui au reusit sa-l doteze cu o indemanare destul de asemanatoare celei umane, astfel incat R2 poate utiliza aceleasi utilaje ca si astronautii, fara a fi nevoie de nicio modificare.
Sursa: La Repubblica