Prima pagină D:News

Un robot subacvatic va calatori luni intregi prin ocean, studiind vietuitoarele marine

Redactia Descopera.ro | 11.03.2010 | ● Vizualizări: 123
Un robot subacvatic va calatori luni intregi prin ocean, studiind vietuitoarele marine     cercetare, oceanografie, robot, vehicul, ocean, marin + zoom
Galerie foto (1)

Specialistii care l-au proiectat cred ca dispozitivul – numit Tethys - va reprezenta o adevarata revolutie in cercetarea oceanografica.

Pentru a studia viata creaturilor marine si fenomenele fizico-chimice din ocean, cercetatorii folosesc diferite tipuri de vehicule submersibile, prevazute cu senzori pentru inregistrare, insa fiecare are limitele sale.

Vehiculele fara motor, asa-numitele "glisoare", pot ramane in apa luni in sir si sunt foarte utile pentru studierea proprietatilor fizice, insa sunt lente, iar senzorii lor nu sunt suficient de sensibili pentru a intregistra detalii privind formele de viata.

Vehiculele cu motor, robotizate, sunt rapide si dotate cu senzori sofisticati, insa acestia consuma multa energie, limitand astfel, timpul pe care dispozitvul robotic il poate petrece in ocean; de obicei, dupa o zi de "munca", robotul trebuie readus la tarm sau pe vas pentru realimentare.

Tethys, insa, combina avantajele celor doua tipuri de vehicule - viteza robotilor motorizati cu autonomia mare a glisoarelor.

Inginerii de la Institutul de Cercetari al Acvariului din Monterey Bay, SUA, l-au proiectat astfel incat sa urmareasca vietuitoarele marine, inregistrand, in acelasi timp, parametrii fizici si chimici ai apei din jur.

Prima sa misiune va fi studierea unei infloriri algale - o inmultire masiva a algelor, cu efecte potential periculoase asupra mediului marin - a speciei Pseudo-nitzschia australis, o alga toxica.

Unul dintre cele mai importante avantaje ale utilizarii robotilor precum Tethys este faptul ca datele culese de senzori pot fi receptionate prin satelit, de catre cercetatorii ramasi la tarm, reducand astfel necesitatea calatoriilor cu nave de cercetare, mult mai costisitoare.

Sursa: Nature