Holograme in miscare

04 11. 2010, 11:22

Potrivit studiului publicat in revista Nature, echipa de cercetatori condusa de Nasser Peyghambarian a pus la punct o tehnica care permite inregistrarea unei imagini tridimensionale in miscare intr-un loc si proiectarea ei in alta parte, in timp real.

Holografia este o tehnologie optica care produce reprezentari tridimensionale ale unui obicet. Principiul este urmatorul: lumina emisa de un laser este "descompusa" de o oglinda in doua fascicule de raze; unul "loveste" obiectul de fotografiat, celalalt placa fotografica pozitionata adecvat. Din interferenta razelor reflectate de obiect si cele care "graveaza" direct placa se naste imaginea tridimensionala, care ramane intiparita pe placa respectiva.

"Pana astazi, holografia a furnizat o rezolutie excelenta pentru imagini tridimenionale statice, lipsea insa capacitatea de a reproduce dinamica miscarii", a explicat Peyghambarian, precizand ca, pentru a ajunge la acest rezultat, cercetatorii nu au folosit o placa fotografica, ci un ecran construit cu un material foto-refractiv inovator.

Intr-o prima etapa, ei au pozitionato 16 telecamere pentru a filma obiectele in miscare din unghiuri diferite; informatia vizuala astfel adunata a fost apoi "tradusa" intr-un fascicul de raze laser care interactiona cu un fascicul de referinta. Iar din interferenta fasciculelor s-a nascut imaginea tridimensionala, care a ramas imprimata pe ecran, "actualizandu-se" la fiecare 2 secunde, astfel incat sa reproduca miscarea.

Deocamdata dimensiunile ecranului sunt reduse, dar oamenii de stiinta s-au apucat deja sa experimenteze display-uri mai mari.

Sursa: Galileo