Sandu’ao – incredibilul sat plutitor al Chinei (FOTO)

05 11. 2010, 13:22

Amplasat in provincia Fujian, din China, Sandu'ao este una dintre putinele asezaminte umane construite pe apa. "Localitatea" este, practic, un sat plutitor autosustenabil, unde locuitorii nu trebuie sa puna piciorul pe uscat pentru a-si asigura subzistenta.



Folosindu-se de ambarcatiuni construite de ei insisi sau cumparate, membrii acestei comunitati isi castiga existenta pescuind si practicand acvacultura oceanica. Pare greu de crezut, dar Sandu'ao dispune de propriul serviciu postal plutitor, de mici magazine, sectie de politie si chiar de o serie de restaurante.



Dupa ce a fost devastat de bombardamentele aeriene in timpul invaziei japoneze din cel de-al Doilea Razboi Mondial, Sandu'ao a traversat o decada de restaurari si dezvoltare, iar astazi este cea mai mare baza chinezeasca de cultivare a produselor marine, incluzand pesti si crustacee. Acvacultura este coordonata si desfasurata cu ajutorul a zeci de mii de custi si navoade care, privite de la distanta, alcatuiesc un peisaj impresionant.



La fel ca majoritatea satelor Chinei, Sandu'ao este o adunatura de case modeste din lemn, singura diferenta constand in faptul ca acestea sunt construite pe pontoane solide din bambus si lemn, legate de butoaie de plastic si fragmente din PVC, pentru a asigura flotabilitatea. Datorita amplasarii lui ferite, Sandu'ao nu este amenintat de valuri, iar pontoanele sale pur si simplu aluneca gratios pe ape calme.

O importanta sursa de fructe de mare pentru intreaga tara, satul plutitor devine, treptat, si o tot mai populara atractie turistica pentru calatorii doriniti sa experimenteze viata pe mare, fara a fi la bordul unui vas.

Sursa: Odditycentral

Descopera lumea in care traiesti: