Prima pagină D:News

Sinclair C5 – intoarcerea unei masini de legenda

Redactia Descopera.ro | 11.07.2010 | ● Vizualizări: 551
Sinclair C5 – intoarcerea unei masini de legenda     prototip, inventii, masina electrica, bicicleta electrica, sinclair c5 + zoom
Galerie foto (3)

A fost conceputa sa produca o adevarata revolutie in industria producatorilor de masini, in anii ’80 ai secolului trecut; cu toate acestea, la scurt timp dupa lansare, a ajuns unul dintre cele mai rasunatoarea fiasco-uri din Marea Britanie. Astazi, in epoca masinilor si bicicletelor electrice, vehiculul prototip dezvoltat de inventatorul englez Sir Clive Sinclair are o noua sansa.

Noul prototip, denumit X-1, este o versiune futurista, de secol XXI, a lui Sinclair C5, prototipul care a fost numit o adevarata "rusine nationala", in urma cu 25 de ani, in Regatul Unit. Lansat in 1985, C5 prindea o viteza maxima de numai 25 km/h. Inventatorul Clive Sinclair spera totusi ca prin intermediul micului prototip va produce o adevarata revolutie, schimband radical mijloacele de transport. Cu toate acestea, C5 a fost ridiculizat de toata lumea si a ajuns, la scurt timp dupa lansare, la un adevarat dezastru comercial, inventatorul pierzand aproape 7 milioane de lire sterline.

Astazi, in varsta de 69 de ani, Sir Sinclair isi reinventeaza prototipul prin X-1, un vehicul-bicicleta alimentat de un motor electric cu baterii litiu-ion. Similar ca design cu nefericitul predecesor, X-1 are un singur loc si va fi pus in vanzare in vara lui 2011, intr-o epoca, in care Segway si alte vehicule au facut istorie, mult mai sensibila la problemele eco si la traficul sufocant din marile orase. In ciuda esecului cu C5, Sir Sinclair este recunoscut drept unul dintre cei mai mari inventatori britanici, englezul inventand, printre altele, calculatorul de buzunar si numeroase dispozitive pentru computere.