Prima pagină D:News

Orasele plutitoare ale viitorului

11.17.2010 | ● Vizualizări: 244
Orasele plutitoare ale viitorului     orase, ocean, reciclare, insula artificiala + zoom
Galerie foto (1)

Planul futurist al unei societati japoneze prevede construirea unor orase plutitoare, cu capacitatea de 10-50.000 de locuitori.

De sus vor semana cu niste gigantici "crini", dar in realitatevor fi orase in toata puterea cuvantului, care vor pluti pesuprafata Oceanului Pacific, putand gazdui intre 10.000 si 50.000de persoane. O solutie pentru cei interesati, in viitorul apropiat,sa locuiasca in orase plutitoare, dominate de tehnologii "verzi",unde nivelul gazelor cu efect de sera va fi cu 40%mai scazut decat cel emis de metropolele terestre.

Proiectantul acestui tip de oras "de vis" este societatea japonezaShimizu, care i-a gasit si un nume: "Green Float". Fiecare oras vafi o celula de sine statatoare, libera sa navigheze pe suprafataOceanului Pacific, in apropierea Ecuatorului, unde nu se formeazauragane, si care se va putea uni cu alte celule-oras de dimensiunitot mai mari. Potrivit planurilor futuriste - si "fantapolitice" -ale japonezilor, atunci cand un orasel plutitor va atinge o anumitadimensiune se va putea transforma chiar intr-o tara, cu constitutieproprie, astfel incat sa devina independenta fata de orice alt stataflat pe "uscat".

"Nucleul" fiecarui oras in parte (construit pe o insulaartificiala) va fi reprezentat de un zgarie-nori, care se va inaltala circa o mie de metri deasupra nivelului marii, zone rezidentialefiind amplasate de jur-imprejurul acestuia. Nici marele turncentral nu va necesita o legatura cu continentul pentru a ficonstruit, deoarece va fi compus din aliaje de magneziu, ale carorcomponente vor fi extrase din apa marii. Iar diferitele elementecare asamblate vor constitui orasul vor fi construite direct inlargul marii.

Apoi, fiecare oras plutitor isi va recicla integraldeseurile, si nu numai: navigand in largul oceanului le vatransforma in energie pentru alimentarea insulei.

"Amplasamentul acestor Green Float este un element esential. A fostaleasa zona ecuatorului intrucat clima este aici in general foartestabila. Temperatura inregistrata la nivelul marii se ridica la 28°C, dar la 900-1.000 m inaltime scade la 26°C , fiind asadaracceptabila pentru a trai aici tot anul", a explicat Masaki Takeukide la Shimizu Corporation.

Cand ne vom putea cumpara un apartament? Shimizu intentioneaza sainaugureze primul oras plutitor pana in 2025, si se pare ca existapotentiali clienti chiar si in clipa de fata.

Sursa: La Repubblica