Prima pagină D:News

Cand au inceput oamenii, de fapt, sa prelucreze metalele?

Redactia Descopera.ro | 11.17.2010 | ● Vizualizări: 664
Cand au inceput oamenii, de fapt, sa prelucreze metalele?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O descoperire de data recenta, catalogata drept senzationala de catre arheologii din toata lumea, a fost facuta in Serbia, mai precis in apropiere de Prokuplje, acolo unde cercetatorii au scos la lumina unelte de cupru cu o vechime incredibila... cel putin 7.000 de ani. Este cert ca satul preistoric a ars in intregime in jurul anului 5.000 i.Hr., dar ceea ce oamenii din acea perioada au lasat in urma tinde sa schimbe istoria cunoscuta.

Pana in prezent, oamenii de stiinta au considerat ca mineritul, extractia si prelucrarea metalelor a inceput in Asia Minor si de acolo s-ar fi raspandit in Europa si Asia. Topoarele, acele si ciocanele de cupru descoperite in Serbia, mai vechi cu aproape 8 secole decat orice alta unealta de acelasi gen, indica faptul ca prelucrarea metalelor a inceput simultan in mai multe locuri, sustine Ernst Pernicka, renumit arheolog de la Universitatea germana din Tuebingen.

Se estimeaza ca intregul sit se intinde pe circa 120 de hectare, pana in prezent fiind scoase la lumina doar trei case, cea mai mare avand dimensiunile de 8 metri pe 5 metri. Oamenii de stiinta nu sunt siguri daca in grupurile neolitice din Serbia de astazi nu a aparut, de fapt, prelucrarea metalelor, o astfel de ipoteza fiind greu de confirmat, mai ales datorita extrem de putinelor informatii pe care le detinem in prezent despre culturile din aceasta parte a lumii.

Sursa: Discovery