Materiale „magice”: un metal rar poate fi bateria solara ideala

02 12. 2010, 12:40

Reusita paveaza drumul spre urmatoarea generatie de dispozitive alimentate solar, capabile sa recolteze energia si caldura Soarelui, inmagazinandu-le pe perioade nedefinite. Oamenii de stiinta de la MIT sustin ca noul material ar putea fi folosit pentru crearea unei "baterii solare reincarcabile", capabila sa incalzeasca o intreaga locuinta.

Atunci cand o molecula din substanta remarcabilului material absoarbe lumina solara trece intr-o stare semi-stabila, dar perfect sigura. Si poate ramane astfel pentru perioade nedeterminate, pana in momentul cand este combinata cu un catalizator, atunci cand revine la forma originala prin eliberarea unei cantitati uriase de caldura.



Majoritatea dispozitivelor solare din prezent transforma energia luminoasa in electricitate sau caldura, dar nu retin energia nefolosita. Atunci cand caldura este eliberata din fulvalenul diruteniu, combustibilul rezultat poate atinge temperaturi de pana la 200 de grade Celsius.

Aceasta este cunoscuta sub denumirea de abordare termo-chimica si ar fi mult mai eficienta decat sistemele termo-solare conventionale, care necesita izolatie si care permit scurgerea graduala a caldurii. Conform lui Jeffrey Grosman, coordonatorul studilui, metalul prezinta multa din avantajele energiei termo-solare si, in plus, stocheaza caldura sub forma de combustibil; este reversibil si stabil pentru timp indelungat.

Fulvalenul diruteniu poate fi folosit dupa nevoi si reincarcat repetat la Soare, dar principalul obstacol in calea acestei tehnologii este relativa raritate a materialului, determinand costuri foarte ridicate ale intrebuintarii sale. Metalul provine din ruteniu, un element metalic argintiu din grupul platinei, rar si scump. Numai in jur de 12 tone de ruteniu sunt scoase anual din mine. El mai poate fi obtinut si prin fisiune nucleara, dar procesul este, de asemenea, extrem de costisitor.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: