Prima pagină D:News

Puii Marelui Rechin Alb sunt niste “pampalai”

Redactia Descopera.ro | 12.03.2010 | ● Vizualizări: 350
Puii Marelui Rechin Alb sunt niste “pampalai”     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Comportamentul molatec, ezitant si fricos al puilor si adolescentilor de rechini, i-au intrigat pe oamenii de stiinta, timp de decenii de-a randul. In prezent, o echipa de ihtiologi australieni a reusit sa descopere misterul timiditatii tinerilor rechini.

Cercetatori din cadrul Universitatii New South Wales, Australia, au studiat comportamentul de hranire al adolescentilor de rechin alb, descoperind cu stupoare ca rechinii cu talia mai mica de 3 metri lungime se tem sa atace pesti mari, foci sau delfini, din pricina faptului ca sunt constienti ca oasele falcilor si dintii le sunt prea slabi si fragili pentru asemenea prazi.

Motivul principal consta intr-o particularitate anatomica, conform careia rata de crestere a organismului rechinilor este mult mai rapida dacat intervalul de timp necesar intaririi naturale a cartilajelor.

Aceasta inseamna ca temutii rechini albi, trebuie sa astepte pana implinesc varsta de 15 ani, daca nu vor sa se aleaga cu falcile si dintii rupti, atunci cand incerca, spre exemplu, sa muste din trupul unei foci.

Pana la implinirea baremului de varsta, coroborat cu intarirea impresionantei lor "masini de ucis", rechinii sunt obligati sa se hraneasca cu pesti mici, moluste si pasari marine de talie mica, de genul pescarusilor si alcelor.

Sursa: The Telegraph

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI