Prima pagină D:News

Crestere alarmanta a concentratiei de metan in atmosfera

Redactia Descopera.ro | 12.16.2010 | ● Vizualizări: 1151
Crestere alarmanta a concentratiei de metan in atmosfera     metan, efect de sera, poluare, incalzirea globala + zoom
Galerie foto (1)

De 21 de ori: pe o perioada de 100 de ani, metanul are un potential de incalzire globala (GWP) de 21 de ori mai mare decat cel al CO2-ului, si de 56 de ori daca se ia in considerare o perioada de timp de 20 de ani. Ca atare, Organizatia Meteorologica Mondiale (WMO) a tras semnalul de alarma: concentratia de metan in atmosfera a crescut cu 158% fata de nivelul perioadei pre-industriale, in timp ce nivelul de CO2 a crescut “doar” cu 38%.

Potrivit specialistilor, problema rezida in faptul ca, desi metanul exista in concentratii mult mai mici in atmosfera (1,80 parti per milion-ppm) decat anhidrida carbonica (390 ppm), este responsabil de 18% din efectul de sera generat de activitatile umane. Gravitatea acestei stari de fapt a fost subliniata de CO2Balance, o societate implicata in combaterea emisiilor de gaze cu efect de sera mai ales prin reducerea metanului eliberat din gropile de gunoi europene. "Metanul este un gaz al carui efect de sera este de 21- 33 de ori mai mare decat cel al CO2-ului, conform metodelor de evaluare", a explicat Francesco Galanzino de la CO2Balance.

In opinia lui Galanzino, desi legile europene obliga statele sa elimine scurgerile de biogaz din gropile de gunoi in proportie de 100%, din ratiuni de protectia a mediului, in realitate, cel putin 25% din gaz scapa din depozitele de deseuri. Si daca pe vremuri nu existau sisteme tehnologice pentru oprirea acestui tip de poluare, astazi exista.

Una din principalele surse de metan in atmosfera sunt dejectiile provenite de la bovine si rumegatoare in general, acestea fiind resposansabile de 37% din toate emisiile de metan de pe planeta. Dar circa 60% din emisiile de metan "au o origine umana", dupa cum a precizat Len Barrie, director al Departamentului de Cercetare al Organizatiei Meteorologice Mondiale. "Daca noi vom continua ca si cum nimic nu s-ar intampla, nu vom atinge nivelurile de concentratie atmosferica necesare pentru a mentine la 2 grade incalzirea globala. Daca intentionam sa scadem nivelurile de gaze cu efect de sera trebuie sa oprim complet emisiile de metan", a explicat Barrie.

Sursa: Corriere della Sera

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI