Prima pagină D:News

Crestere alarmanta a concentratiei de metan in atmosfera

12.16.2010 | ● Vizualizări: 902
Crestere alarmanta a concentratiei de metan in atmosfera     metan, efect de sera, poluare, incalzirea globala + zoom
Galerie foto (1)

De 21 de ori: pe o perioada de 100 de ani, metanul are un potential de incalzire globala (GWP) de 21 de ori mai mare decat cel al CO2-ului, si de 56 de ori daca se ia in considerare o perioada de timp de 20 de ani. Ca atare, Organizatia Meteorologica Mondiale (WMO) a tras semnalul de alarma: concentratia de metan in atmosfera a crescut cu 158% fata de nivelul perioadei pre-industriale, in timp ce nivelul de CO2 a crescut “doar” cu 38%.

Potrivit specialistilor, problema rezida in faptul ca, desimetanul exista in concentratii mult mai mici in atmosfera (1,80parti per milion-ppm) decat anhidrida carbonica (390 ppm), esteresponsabil de 18% din efectul de sera generat de activitatileumane. Gravitatea acestei stari de fapt a fost subliniata deCO2Balance, o societate implicata in combaterea emisiilor de gazecu efect de sera mai ales prin reducerea metanului eliberat dingropile de gunoi europene. "Metanul este un gaz al carui efect desera este de 21- 33 de ori mai mare decat cel al CO2-ului, conformmetodelor de evaluare", a explicat Francesco Galanzino de laCO2Balance.

In opinia lui Galanzino, desi legile europene obliga statele saelimine scurgerile de biogaz din gropile de gunoi in proportie de100%, din ratiuni de protectia a mediului, in realitate, cel putin25% din gaz scapa din depozitele de deseuri. Si daca pe vremuri nuexistau sisteme tehnologice pentru oprirea acestui tip de poluare, astazi exista.

Una din principalele surse de metan in atmosfera sunt dejectiileprovenite de la bovine si rumegatoare in general, acestea fiindresposansabile de 37% din toate emisiile de metan de pe planeta.Dar circa 60% din emisiile de metan "au o origine umana", dupa cuma precizat Len Barrie, director al Departamentului de Cercetare alOrganizatiei Meteorologice Mondiale. "Daca noi vom continua ca sicum nimic nu s-ar intampla, nu vom atinge nivelurile deconcentratie atmosferica necesare pentru a mentine la 2 gradeincalzirea globala. Daca intentionam sa scademnivelurile de gaze cu efect de sera trebuie sa oprim completemisiile de metan", a explicat Barrie.

Sursa: Corriere della Sera