Intr-o lume a dinozaurilor erbivori, T. rex era o exceptie

21 12. 2010, 14:03

Pana recent, paleontologii considerau ca majoritatea speciilor de teropode (dinozauri asemanatori, ca infatisare, pasarilor, cu mers biped, avand deseori si pene) erau carnivore.

Insa autorii studiului sustin ca, analizand dieta a 90 de specii fosile de teropode, au ajuns la o concluzie diferita: acesti dinozauri, erau, in majoritatea lor, consumatori de hrana vegetala, iar speciile carnivore ca T. rex si Velociraptor constituiau exceptii.

Analiza modului de hranire se bazeaza pe elemente precum: anatomia maxilarelor, alcatuirea dentitiei, excrementele fosilizate, continutul stomacal - fosilizat, de asemenea - urmele de uzura de pe dinti si si prezenta in stomac a unor pietricele (gastrolite), utilizate pentru macinarea hranei vegetale.

Multe teropode au trasaturi ambigue, dar lipsa dintilor sau dentitia foarte slab dezvoltata a multora dintre ele i-a condus pe cercetatori la concluzia ca aceste specii erau, totusi, erbivore.

Paleontologii cred ca multe teropode au devenit omnivore, in incercarea de a se adapta unor noi conditii de viata, pe masura ce continentele se fragmentau; apoi, treptat, au inceput sa consume tot mai multa hrana de origine vegetala, pana cand au ajuns la o dieta complet vegetariana.

Sursa: Mail Online