Prima pagină D:News

Animalele au constiinta si vointa proprie

Redactia Descopera.ro | 12.22.2010 | ● Vizualizări: 1531
Animalele au constiinta si vointa proprie     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Dupa ce, timp de milenii, generatii intregi de oameni au considerat ca animalele le sunt, pur si simplu, inferioare, deoarece nu au ratiune, constiinta si liber arbitru, iata ca un ultim studiu care vizeaza psihologia animala, darama toate aceste prejudecati, demonstrand, in premiera, ca animalele au vointa proprie.

Studiul si experimentele revolutionare efectuate de dr. Bjoern Brembs din cadrul Berlin Free University, vine cu o serie de concluzii socante referitoare la animalele, pe care in mod nedrept, le consideram inferioare noua, oamenilor.

In primul rand, ceea ce se considera pana in prezent drept un concept de "comportament determinat", adica teoria conform careia un animal stimulat intr-un anumit fel, va reactiona asemanator de fiecare data cand va primi acelasi tip de stimul, este cel putin incompleta.

"Chiar si cele mai simple si primitive animale, nu se comporta precum niste automate predictibiele, asa cum au crezut generatii intregi de oameni de stiinta. Libera vointa, in cadrul animalelor, nu mai este deloc acel concept limitat care a ramas in analele stintei pana in jurul anilor 1970-1980" declara dr. Brembs.

Sursa: BBC News