Prima pagină D:News

Focile-calugarite refuza sa dispara

Redactia Descopera.ro | 01.03.2011 | ● Vizualizări: 672
Focile-calugarite refuza sa dispara      no tags + zoom
Galerie foto (1)

Spre bucuria iubitorilor de animale, specialistii greci au descoperit, recent, o noua colonie de foci-calugarite intr-un arhipelag grecesc, locatia fiind tinuta ascunsa pentru binele focilor. Focile-calugarite (Monachus monachus albiventer) sunt cele mai rare foci din lume, la ora actuala traind mai putin de 600 de exemplare.

Este vorba despre descoperirea unui loc retras, unde aceste mamifere poposesc pentru a-si naste si ingriji puii. Spre deosebire de alte zone, in care restul populatiilor de foci isi gasesc adapost in pesterile marine, acesta este singurul loc din lume unde focile traiesc pe plaja nisipoasa.

"Deranjul facut de oameni a fost principalul factor negativ care le-a determinat pe foci sa isi caute adapost in pesterile marine inaccesibile. Din acest motiv, plaja descoperita are o importanta vitala pentru salvarea speciei. Ganditi-va ca, in acest loc, focile se simt intr-atat de mult in siguranta, incat ies pe plaja. Din cauza deranjului produs de oameni, focile ajunsesera sa isi nasca puii in pesterile marine, o mare parte dintre pui murind acolo, in timpul furtunilor cu valuri puternice.

Este o mica insula din Mare Egee, cu plaje nisipoase, atat va pot spune. Daca insula va fi invadata de turisti, focile nu vor mai gasi nicaieri linistea necesara cresterii puilor. Acum inaintam guvernului de la Atena un proiect in urma caruia insula si apele din apropiere vor fi incluse intr-o rezervatie de grad zero, unde accesul oamenilor este strict interzis. Mai mult de jumatate din efectivul mondial al focilor-calugarite traieste pe insulele grecesti, iar supravietuirea lor s-a bazat pe existenta acestor insulite cu plaje, unde oamenii inca nu au pus piciorul", declara dr. Alexandros Karamanlidis, coordonator stiintific in cadrul MOM-Societatea Elena pentru Studierea si Protejarea Focilor-Calugarite, un organism guvernamental care activeaza de 20 de ani pentru salvarea acestor mamifere marine.

Dintre toate insulele din Marea Mediterana unde mai poate fi intalnita aceasta specie deosebita, aici, pe plajele insulei al carei nume este tinut secret de catre ecologistii greci, numarul de pui de foca nascuti anual atinge cea mai mare cifra.

Echipa de cercetatori a impanzit insula cu camere video pentru a supraveghea conditiile de viata ale animalelor, precum si aparitia eventuala a oamenilor care ar putea sa le deranjeze.
Focile-calugarite au trait in trecut si pe litoralul romanesc al Marii Negre, ultimul exemplar din tara noastra fiind ucis pe data de 26 martie 1983, in apropierea orasului Tulcea, in dreptul Milei 35.Sursa: BBCNews