Prima pagină D:News

Ciorile sunt cele mai precaute pasari

01.18.2011 | ● Vizualizări: 661
Ciorile sunt cele mai precaute pasari     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Ciorile de Noua Caledonie (Corvus moneduloides) nu sunt doar inteligente, cum se credea pana in prezent, ci si extrem de precaute atunci cand descopera obiecte sau fiinte nefamiliare si potential periculoase, dupa cum demonstreaza mai multe studii recente.

Cercetarile au stabilit, in prima instanta, ca inteligentelepasari folosesc diferite obiecte drept unelte, nu doar pentru a-siprocura mai usor hrana, ci si pentru a investiga obiectele noi,care ar putea constitui un pericol.
Pentru a intelege mai mult din comportamentul ciorilor, ornitologiidin cadrul Universitatii din Oxford au prezentat unui grup de ciorimai multe obiecte pe care pasarile urmau sa le vada pentru primaoara.

Obiectele respective includeau un sarpe de jucarie din cauciuc,un LED aprins, un far de bicicleta si o galeata de vopsea.

"Spre surpriza noastra, ciorile nu au manifestat frica lavederea noilor obiecte, in schimb erau foarte precaute. Niciocioara nu a investigat cu ciocul sau ghearele, ci s-au folosit dediverse betisoare sau bucati de carton, atunci cand au intrat incontact cu noile obiecte. In afara de ciori, nicio alta specie depasari nu face uz de unelte in scopuri multiple.Ciorile raman cele mai inteligente pasari, iar pe baza unorstudii, putem afirma ca, in anumite circumstante, aceste pasarisunt mai inteligente chiar decat cimpanzeii si delfinii, ceea cepoate insemna ca, in afara de oameni, ciorile sunt cele maiinteligente si creative fiinte de pe Terra", declara dr. JoWimpenny.

Sursa: BBCNews