Gheparzii iranieni sunt o subspecie distincta

26 01. 2011, 13:51

Intr-o prima instanta, testele ADN au scos in evidenta faptul ca gheparzii asiatici s-au despartit in urma cu circa 30.000 de ani de rudele lor din Africa. (Nici gheparzii africani nu o duc foarte bine, tinand cont ca, in urma cu doar 50 de ani, erau intalniti in 44 tari din Africa, iar in prezent traiesc doar in 29 de state.)

Gheparzii asiatici au trait pe suprafete mari din sud-vestul si centrul Asiei, dar la ora actuala mai pot fi intalniti doar in Iran. Cercetatorii au descoperit ca specia ghepardului sufera de o variabilitate genetica deosebit de scazuta, alimentand ipoteza conform careia populatiile de gheparzi au suferit o reducere drastic in urma cu aproximativ 10.000 ani.
Studiile genetice efectuate in anii '90 au stabilit ca gheparzii din sudul Africii (Acinonyx jubatus jubatus) si cei din estul Africii (Acinonyx jubatus rainieri) fac parte din subspecii diferite.

Recent, cercetatorii din cadrul Universitatii de Medicina Vetarinara din Viena si cei din cadrul Ministerului Mediului din Iran, au scos la iveala faptul ca gheparzii iranieni sunt sensibil diferiti de cei africani, subspecia din Iran primind denumirea stiintifica de Acinonyx jubatus venaticus.

"Din datele de laborator a reiesit ca gheparzii persani actuali au acelasi bagaj genetic cu cel al gheparzilor care traiau in nord-vestul Persiei acum 1100-1200 ani. Studiile au evidentiat ca exista diferente mari si intre gheparzii persani si gheparzii nord-africani (A.j. soemmeringii). Din nefericire, astazi mai supravietuieste un nucleu de gheparzi persani care cuprinde doar 60-100 exemplare. Speram ca descoperirea noastra sa duca la intensificarea masurilor de protectie necesare supravietuirii acestui magnific animal" , declara dr. Pamela Burger, cercetator al proiectului Panthera.

Sursa: BBCNews