Călătoria epică a unui urs polar: nouă zile de înot în căutarea hranei

27 01. 2011, 12:31

Se cunoaşte bine faptul că urşii polari înoată între ţărmuri şi calote de gheaţă pentru a vâna foci. Totuşi, o anduranţă atât de spectaculoasă precum cea a animalului în chestiune se datoreză, cred cercetătorii, mai ales schimbărilor climatice.

Aparent un factor determinant pentru evoluţie, topirea accelerată a gheţii, care îi forţează pe urşi să parcurgă distanţe tot mai mari înot, aduce, pe termen lung, un risc major asupra sănătăţii lor, precum şi în ce priveşte bunăstărea viitoarelor generaţii.



Super-maratonul cu o durată de 232 de ore întreprins, din necesitate, de ursul polar monitorizat a avut ca plan de desfăşurare ape adânci cu o temperatură de doua până la maximum şase grade Celsius. Deşi aceste animale au mai fost observate şi în trecut în "călătorii nautice", este pentru prima oară când o asemenea aventură s-a urmărit integral.

Montând la gâtul femelei de urs polar o zgardă emiţătoare de semnal GPS, cercetătorii au putut monitoriza cu precizie mişcările acesteia, determinand poziţionarea ei în apă prin zgardă şi măsurând temperatura apei printr-un termometru implantat sub pielea animalului.

Tot oamenii de ştiinţă susţin că îndrăzneaţa călătorie a avut un preţ mare pentru ursoaică, care a pierdut 22% din grăsimea corporală şi un pui. Temperaturile ridicate din zona arctică micşorează insulele de gheaţă dinspre nordul planetei, mărind considerabil distanţele pe care urşii polari trebuie să le parcurgă pentru a se putea hrăni. Prin urmare, aceste animale se află ]n r\ndul celor mai afectate specii de încălzirea globală.

Sursa: BBC

Descoperă lumea în care trăieşti: