Prima pagină D:News

Secetele din Amazon provoacă panică în rândul oamenilor de ştiinţă

02.05.2011 | ● Vizualizări: 2590
Secetele din Amazon provoacă panică în rândul oamenilor de ştiinţă     padurea amazoniana, amazon, incalzire globala, schimbari climatice, dioxid de carbon, emisii de carbon + zoom
Galerie foto (1)

Cele două perioade de secetă severă ce au lovit în ultimii ani zona Amazonului ridică semne de întrebare despre viitorul regiunii ca filtru al emisiilor de carbon.

O secetă rară, care a lovit regiunea în 2005, a fost consideratădrept un eveniment ce se petrece o dată la 100 de ani. Însă, în2010, regiunea a fost lovită de o secetă şi mai severă, anunţă oechipă de cercetători britanici şi brazilieni în jurnalulScience.

Dat fiind că cele două secete au dus la moartea a multor copaci,oamenii de ştiinţă spun că pădurea amazoniană nu va mai puteaabsorbi la fel de mult dioxid de carbon din atmosferă pe cât reuşeaîn anii precedenţi. Astfel, se pierde un element important în luptaîmpotriva poluării la nivel global.

Mai rău, copacii ce putrezesc vor elibera în atmosferă aproximativ5 miliarde de tone de dioxid de carbon în următorii ani, un nivelaproape echivalent cu totalitatea emisiilor de dioxid de carbon aleSUA în 2009 (5.4 miliarde de tone).

"A avea două evenimente de o asemenea magnitudine la uninterval atât de scurt este extrem de neobişnuit, însă, din păcate,este în concordanţă cu modelele climatice ce iau în calculîncăzirea globală. Acestea prevăd un viitor sumbru pentru zonaAmazonului", explică Simon Lewis, autorul studiului şicercetător la Universitatea din Leeds.

"Pădurile amazoniene nu vor putea absorbi, ca de obicei, 1.5miliarde de tone de dioxid de carbon din atmosferă în 2010 şi în2011", susţine studiul.

Celălalt co-autor al studiului, Paulo Brando, un om de ştiinţăbrazilian, a ţinut să precizeze că "rezultatele noastre ar trebuivăzute drept o estimare iniţială". El a adăugat: "nu am luat încalcul emisiile de dioxid de carbon provocate de incendii, care deobicei acoperă zone vaste din pădurea amazoniană în perioadele cutemperaturi ridicate; aceste incendii eliberează mult dioxid decarbon în atmosferă".

Principala grijă a cercetătorilor este că aceste evenimente arputea provoca un cerc vicios: "Dacă emisiile sporite de dioxid decarbon provoacă mai multe perioade secetoase, care duc, la rândullor, la emisii sporite de gaze, s-ar crea un ciclu extrem deîngrijorător".

"Dacă evenimente de acest tip vor începe să se petreacă mai des,pădurile Amazonului îşi vor schimba rolul: din principalul aliatîmpotriva poluării, ce absoarbe dioxidul de carbon, ele ar deveniunul din cei mai mari emiţători de astfel de gaze, accelerândprocesul de schimbare climatică la nivel global", au conchiscercetătorii.
Sursa: AFP