Îşi mai fac efectul medicamentele expirate?

08 02. 2011, 12:38

Ei bine, se pare că pericolul nu este atât de mare şi nici eficienţa medicamentelor nu are prea mult de suferit odată ce termenul de valabilitate este depăşit. La cererea Pentagonului, Administraţia de Hrană şi Medicamente (FDA) a SUA a lansat în 1985 Programul Shelf Life Extension pentru a determina starea de eficienţă a stocului masiv de medicamente expirate al Armatei Americane.

Studiul, publicat pentru prima oară în anul 2000, a demonstrat că 90% dintre medicamente şi-au menţinut stabilitatea - compuşii lor chimici nu s-au degradat şi nu s-au transformat substanţial - mult timp după data expirării. Unele medicamente s-au dovedit încă bune şi la zece ani după momentul dezafectării lor teoretice.

De asemenea, venită la scurt timp, părerea unui expert că datele de expirare inscripţionate pe produsele farmaceutice reprezintă doar o strategie a industriei de a-şi creşte rata vânzărilor a stârnit un scepticism serios al opiniei publice cu privire la termenele de valabilitate ale medicamentelor.

Totuşi, mai sunt lucruri importante de ştiut înainte de a decide ce este de făcut cu pastilele expirate pentru că în studiul FDA s-a constatat o variabilitate surprinzătoare a rezultatelor analizelor. Uneori, loturi diferite din acelaşi medicament şi-au pierdut eficienţa în momente foarte diferite, din motive necunoscute.

Mai mult decât atât, Pentagonul îşi stochează proviziile medicamentoase în valoare de milioane de euro în condiţii de temperatură, umiditate şi lumină controlate. Mediul de păstrare a medicamentelor dintr-o locuinţă nu oferă în mod cert împrejurări ideale pentru acest lucru.

Iar unele categorii de produse farmaceutice, cum ar fi cele bioterapeutice şi insulina, sunt în mod special predispuse la deteriorare. De aceea, FDA le recomandă în continuare oamenilor să renunţe la medicamentele expirate.

Procedeul stabilirii termenului de valabilitate al produselor farmaceutice este regularizat de guvern şi presupune procese complicate dar, în principiu, data expirării reprezintă garanţia producătorului că medicamentul va funcţiona până la momentul respectiv. Nu implică în niciun caz faptul ca nu îşi va mai face efectul la o lună, un an, sau cinci ani după acel moment.

Sursa: Slate

Descoperă lumea în care trăieşti: