Prima pagină D:News

Expe Laos 2011: prin lacurile subterane

Redactia Descopera.ro | 02.21.2011 | ● Vizualizări: 53
Expe Laos 2011: prin lacurile subterane     expediţie, speologie, explorare, subacvatic, scufundare, peşteră, carstic, Laos, Asia + zoom
Galerie foto (6)

Cea de-a treia săptămână a expediţiei speologice în Laos include numeroase scufundări de explorare a unor ape subpămânene – galerii carstice inundate şi lacuri din peşteri. Sute de metri de fir au fost instalaţi în sifoane (galerii inundate), pentru a marca traseele acestora.

Exploratorii au reuşit, printre altele, să topografieze 150 m de galerie şi să facă jocţiunea între sifonul 1 de la Khoun Houay Set şi "Lacul Paşilor Uitaţi", între sifonul 1 şi sifonul 2 din peştera Tham Khoun Houay Set.

Au izbutit, de asemenea, să repereze peştera Tham Houay Kaew, Khoun Houay Gneng, care pare a fi un sifon impenetrabil.

Peştera Tham Nam Non a făcut obiectul unor cercetări extinse: câţiva dintre membrii echipei au făcut o scufundare în sifonul final; la ieşirea din sifon au parcurs un lung traseu prin galerii, timp de 2 ore, ajungând la ieşirea din junglă - o premieră în cercetarea acestei peşteri.

Tot aici, o altă parte a echipei a explorat un puţ - reperat în ultimele zile ale expediţiei de anul trecut - la care au ajuns după traversarea a nu mai puţin de 5 lacuri subterane.

Detalii la www.ro.expe-laos.com