Cel mai vechi cuplu care făcea sex

02 03. 2011, 13:52

Dovada cu pricina, constă într-un fragment de chihlimbar vechi de 40milioane ani, în care a fost surprisă o pereche de acarieni (artropode înrudite cu râia), angajată într-o pardită fulminantă de sex. Inestimabilul fragment de chihlimbar a fost descoperit în apropierea Marii Baltice.

"În cazul aceste specii străvechi de artropode, femelele aveau control total asupra actului sexual. Acestă trăsătura nu mai este întâlnită în zilele noastre, când, în rândul artropodelor moderne, masculul controlează aproape toate aspectele copulaţiei", declară Pavel Klimov şi Ekaterina Sidorciuk, cercetători în cadrul Academiei de Ştinţe din Rusia.

În privinţa artropodelor de genul râiei, bătălia dintre sexe a fost acerbă de-a lungul întregului proces evolutiv, cum s-a întâmplat de altfel şi în cazul tuturor animalelor, inclusiv al omului. Fiecare sex vrea să se asigure că interesele sale primează.

La paraziţil de tipul râiei, masculii sunt cei care controlează comportamentul femelelor, pentru a se asigura astfel că alţi masculi nu vor apuca să se împerecheze cu ele.
Agresarea femelelor nehotărâte, păzirea femelelor înainte şi după momentul copulării, precum şi gonirea pretendenţilor concurenţi, toate aceste sunt tipare comportamentale tipic masculine, care au apărut la toate speciile de vieţuitoare încă din cele mai vechi timpuri.

În cazul speciei de râie Glaesacarus rhombeus, care trăia acum aproximativ 40 milioane ani, masculii nu beneficiau de organele specializate pentru căţărarea pe spatele femelelor, cum prezintă masculii din zilele noastre. În plus, femelele acestei spcii arhaice, dezvoltaseră un fel de organe copulatoare tubulare asemănătoare unor penisuri false, cu care veneau în ajutorul masculilor.



Sursa: ScienceDaily