Prima pagină D:News

Primul transplant de bronhie artificială, realizat în Franţa

Redactia Descopera.ro | 03.03.2011 | ● Vizualizări: 313
Primul transplant de bronhie artificială, realizat în Franţa     operatie, premiera mondiala, bronhie artificiala, franta, avicenne, chirurgie + zoom
Galerie foto (1)

O echipă de chirurgi din Franţa a reuşit prima grefă a unei bronhii artificiale. Beneficiarul a fost un pacient în vârstă de 78 de ani ce suferă de cancer la plămâni. Prin această operaţie, realizată în premieră mondială, a fost evitată eliminarea totală a plămânului, procedura normală în astfel de cazuri.

Operaţia a fost efectuată pe 28 octombrie 2009 de către o echipă a spitalului parizian Avicenne, însă a fost dată publicităţii abia astăzi, pentru a se putea observa reacţia pacientului pe termen lung.

Inovaţia chirurgicală a permis eliminarea eliminarea părţii canceroase în condiţii mai sigure, iar prin evitarea extirpării plămânului pacientul nu a mai fost expus riscului mare de deces post-operatoriu.

Pacientul se simte "foarte bine", a anunţat chirurgul Emmanuel Martinod, cel ce l-a operat. "Operaţia noastră este concluzia a 10 ani de cercetări în domeniu", a adăugat el.

Bronhia artificială este formată din ţesut biologic şi întărită de un stent. Pentru că s-a folosit ţesut aortic, pacientul nu a avut nevoie de medicamente anti-respingere, care sunt contraindicate în tratamentele contra cancerului.

Spitalul parizian urmează să susţină astăzi o conferinţă de presă pentru a oferi mai multe detalii despre acest succes medical.