Prima pagină D:News

În 2 ani vom putea descărca un film într-un minut prin internetul mobil

Redactia Descopera.ro | 03.17.2011 | ● Vizualizări: 123
În 2 ani vom putea descărca un film într-un minut prin internetul mobil     lte, internet mobil, 4g, internet de banda larga, romania + zoom
Galerie foto (2)

Internetul mobil de mare viteză ne va schimba cu totul viaţa, susţin furnizorii de servicii de telecomunicaţii. Tehnologia Long Term Evolution (LTE) constituie generaţia următoare a internetului mobil, aceasta permiţând viteze de până la 100 megabiţi pe secundă.

Într-o conferinţă de presă organizată la Bucureşti, compania Nokia Siemens Networks a prezentat soluţia proprie LTE, expunând câteva din beneficiile acestei tehnologii ultra-rapide.

Pentru a expune fiabilitatea şi viteza internetului mobil prin tehnologia LTE, au fost urmărite prin streaming, în acelaşi timp 4 clipuri video de înaltă definiţie. Fiecare clip a necesitat o lăţime de bandă de 10Mbps, în total atingând doar jumătate din vârful de bandă permis de LTE. Conform statisticilor prezentate de Nokia Siemens Networks, 13% din traficul total efectuat de utilizatorii internetului mobil la nivel mondial a fost pe Youtube.com, cel mai mare site de conţinut video din lume. Pentru a descărca un film artistic comprimat la capacitatea unui CD (700 mb) prin LTE, utilizatorii vor avea nevoie de doar un minut, conform demonstraţiei efectuate de NSN.

LTE va facilita accesul la Internetul în bandă largă în zonele rurale, deoarece operatorii pot atinge o acoperire similară cu cea a reţelelor GSM folosind staţiile de bază existente. Accesul la serviciile în bandă largă vor permite utilizări precum teleprezenţa în sistemul medical (ambulanţele ce oferă «tele-triaj», sistem prin care datele pacientului sunt transmise în timp real iar doctori specialişti comunică cu personalul de la distanţe largi, sunt deja testate în SUA), cât şi aplicaţii în cadrul educaţional (profesorii ar putea ţine lecţii virtuale accesibile şi elevilor situaţi la distanţe mari de şcoli).

Un alt exemplu oferit de specialiştii Nokia Siemens Networks a fost soluţia "mobile reporter", ce ar putea înlocui un întreg car de televiziune. Aceasta ar consta într-un «rucsac» special, conţinând un laptop conectat la internet mobil LTE printr-un modem USB, care transmite în timp real imaginile de înaltă rezoluţie filmate de reporterul ce-l poartă. Astfel, nu mai sunt necesare legăturile prin satelit, antenele sau tehnicienii care să opereze carul de transmisie.Multe alte soluţii şi aplicaţii vor putea fi utilizate de utilizatorii români ai tehnologiei LTE. Se estimează că în 2015 românii vor deţine peste 7,5 milioane de laptop-uri şi PC-uri şi cele peste 26,7 milioane de telefoane mobile (dintre care aproximativ 7.5 milioane vor fi smartphone-uri). Nu este de neglijat nici rata rapidă de adopţie a dispozitivelor de tip tabletă, precum iPad 2, ce prezintă un real succes pe alte pieţe. Toate aceste noi dispozitive vor folosi aplicaţii ce vor solicita conexiuni de bandă înaltă, estimându-se că traficul la nivelul ţării noastre va atinge un volum de 13.221.544 terabiţi/an. În ceea ce priveşte traficul mobil de date, datele înregistrate până acum la nivel global arată că acesta s-a dublat la fiecare 2 ani, iar specialiştii aşteaptă ca acesta să crească într-un ritm accelerat.

"Pe fondul progresului înregistrat în ceea ce priveşte dispozitivele, reţelele şi noile servicii, utilizarea benzii largi mobile a explodat şi a transformat obiceiurile şi aşteptările utilizatorilor. Aceştia încep să se bazeze pe aplicaţii şi servicii mai sofisticate decât simplele aplicaţii de e-mail şi navigare pe internet. LTE oferă o mai mare eficienţă a reţelelor, o utilizare optimizată a spectrului şi viteze impresionante", a explicat Dragoş Chivu, Country Director Nokia Siemens Networks pentru România.

Prima reţea de tip LTE a fost inaugurată în Suedia, la finalul lui 2009. În ceea ce priveşte România, Cătălin Marinescu, preşedinte al ANCOM a prezentat paşii ce urmează efectuaţi: la începutul lui 2012 se estimează că va avea loc licitaţia pentru alocarea spectrului. Dacă în primul semestru vor fi alocate licenţele, începutul lui 2013 pare a fi un orizont realist în ceea ce priveşte apariţia tehnologiei pe piaţă. Conform estimărilor Nokia Siemens Networks, în anul 2015 peste 500.000 de români vor folosi servicii de bandă înaltă LTE.