Prima pagină D:News

Japonezii, mai buni în robotică pentru că nu au povara religiei creştine?

03.28.2011 | ● Vizualizări: 1212
Japonezii, mai buni în robotică pentru că nu au povara religiei creştine?     japonia, roboti, robotica, religie, crestinism, religia mozaica, iudeo-crestina + zoom
Galerie foto (1)

Un cercetător francez a lansat o ipoteză interesantă: japonezii sunt mai toleranţi în ceea ce priveşte roboţii deoarece nu suferă de vinovăţia şi frica provocate religiile de origine iudeo-creştină în ceea ce priveşte conceperea de idoli.

Jean-Claude Heudin, cercetător la Universitatea din Paris,susţine că fragmetnul din Biblie din Ieşirea 20:4 ("Să nu-ţi facichip cioplit şi nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câtesunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte suntîn apele de sub pământ! ") este cauza pentru care occidentaliiconsideră crearea vieţii în laborator, sau proiectarea roboţilor,un fel de încălcare a legilor morale.

Aceasta ar putea fi cauza pentru care, de-a lungul timpului, auapărut în cultură personaje precum Frankenstein sau Golem, saudiferite filme horror cu roboţi ca Terminator.

Heudin explică: "În cultura occidentală, prima reacţie în ceea cepriveşte viaţa artificială este negativă, pe când japonezii vădroboţii ca pe nişte potenţiali salvatori".

Fujiko Suda, fondatorul japonez al proiectului Kobo, este de părerecă doctorul Heudin are perfectă dreptate în ceea ce priveştecultura japonezilor de a accepta roboţii ca pe niştecompanioni.

Atunci când a fost întrebat de ce majoritatea proiectelor dedicateproiectării de roboţi sunt desfăşurate în Japonia sau Coreea, nu înEuropa sau Statele Unite, Fujiko Suda a răspuns "eu cred că estevorba de o diferenţă din punct de vedere religios. În Japonia, noinu avem un un zeu care a creat omenirea. Atunci când creezi unrobot şi el devine un zeu. Noi avem opt milioane de zei. Dumnezeueste peste tot şi în orice. Dacă există un robot în formă de om,pentru noi e doar un alt lucru din natură cu care lucrăm. Nu ne efrică de el".

Este adevărat faptul că în Japonia este cel mai mare utilizator deroboţi industriali din lume şi tot aici sunt creaţi majoritatearoboţilor humanoizi. Cu toate acestea, nu există studii majore caresusţin această ipoteză, conform căreia religia ar influenţaproiectarea roboţilor.

Deşi este cu siguranţă o teorie interesantă, va trebui să rămână caatare până când va fi analizată ştiinţific.

Sursa: Wired