Prima pagină D:News

Muzica poate fi creată din impulsuri nervoase

Redactia Descopera.ro | 03.31.2011 | ● Vizualizări: 217
Muzica poate fi creată din impulsuri nervoase     tehnologie, computer, muzica, creier, impuls nervos, neurologie + zoom
Galerie foto (1)

O noua interfaţă creier-computer poate identifica şi traduce impulsurile nervoase din creier în note muzicale.

La fel ca alte interfeţe care permit oamenilor să scrie sau să îşi controleze membrele artificiale cu ajutorul minţii, acest nou sistem vine în ajutorul muzicienilor, dar şi al persoanelor cu deficienţe neuromusculare, precum paralizia.

Pentru a folosi dispozitivul, utilizatorul trebuie îşi pună o cască electroencefalografică (aceasta înregistrează, cu ajutorul electrozilor, activitatea electrică a creierului) şi să se concentreze asupra a patru butoane de pe ecran.

Fiecare buton corespunde unei serii de note muzicale, care vor fi selectate în timp ce utilozatorul priveşte butonul respectiv, creierul producând un model distinct de impulsuri electrice pentru fiecare buton.

E nevoie de puţin timp pentru etalonare; a durat două ore până când o pacientă paralizată, care nu îşi putea mişca decât ochii, a reuşit să emită o notă.

Muzicianul şi informaticianul Eduardo Miranda, designerul acestui sistem, a descoperit potenţialul interfeţei cu ani în urmă, atunci când a căutat o metodă de a compune muzică folosind undele cerebrale.

Pe viitor, el speră să perfecţioneze sistemul, pentru ca pacienţii sa nu mai fie nevoiţi să petreacă ore întregi învăţând să-l folosească. Ideea ar fi ca ansamblul să opereze pe baza unui algoritm cu ajutorul căruia să "intuiască" nota dorită.

Sursa: Discovery News