Dorm, deci slăbesc

31 03. 2011, 00:00

Supraponderabilitatea şi forma ei gravă, obezitatea, reprezintă factori de risc în dezvoltarea multor boli cronice precum cele cardiace, hipertensiunea arteriala sau bolile metabolice, iar multe persoane care suferă de obezitate sunt gata să renunţe la multe plăceri pentru a scăpa de kilogramele în exces.

În urma unui studiu realizat de cercetători de peste ocean, s-a ajuns la concluzia că nu doar o nutriţie echilibrată duce la pierderea kilogramelor în plus, ci şi un program corect al somnului. Mai mult decât atât, rezultatele obţinute indică faptul că şi un nivel scăzut al stresului ajută la eliminarea surplusului ponderal.

Studiul americanilor a durat şase luni şi în cadrul lui au fost monitorizate 472 de persoane care sufereau de obezitate, participanţii fiind recrutaţi de clinica Kaiser Permanente Center for Health Research din SUA.

În cele şase luni ale c ercetării, ei au fost nevoiţi să mănânce cu 500 de calorii mai puţin pe zi, să facă mai multe exerciţii fizice şi să participe la întâlniri de grup.

Autorii studiului au subliniat faptul că programul corect al somnului a fost un factor care a contribuit la succesul tratamentului. Mai mult decât atât, ei au specificat faptul că persoanele care au avut un nivel scăzut al stresului au reuşit să piardă mai multe kilograme.

"Aceste rezultate sugerează faptul că o evaluare din timp a somnului şi a nivelului de stres în studiile pe termen lung ar putea identifica potenţialii participanţi care vor avea nevoie de consiliere suplimentară", au declarat cercetătorii americani.

"Întotdeauna ne-am bazat pe principiul: "Mănâncă mai puţin şi mişcă-te mai mult." Dar există o serie de dovezi care arată că e important să şi dormim bine. Este adevărat şi faptul că, atunci când eşti stresat, este mult mai probabil să stai în casă şi să îţi plângi de milă, iar în acelaşi timp să mănânci un baton de ciocolată", a comentat doctorul Neil Stanley, membru al Societăţii Britanice pentru Studiul Somnului.

Sursa: BBC