Prima pagină D:News

În premieră, un soldat britanic a căpătat un braţ bionic (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 04.07.2011 | ● Vizualizări: 419
În premieră, un soldat britanic a căpătat un braţ bionic (VIDEO)     braţ bionic, soldat, armata, marea britanie, afghanistan, tehnologie, medicina + zoom
Galerie foto (1)

Un soldat de 23 de ani care a luptat în Afganistan a devenit primul militar britanic ce a căpătat un braţ bionic.

Caporalul Andrew Garthwaite a terminat cele şase luni de reabilitare în cadrul unui spital militar, după ce braţul său drept a fost aruncat în aer pe câmpul de luptă, în septembrie 2010.

Braţul bionic este controlat cu ajutorul presiunii exercitate de nişte plăcuţe ataşate pe piept şi pe spate, în timp ce impulsurile electrice vin de la nişte plăcuţe ataşate pe umerii soldatului. Prin încordarea muşchilor pectorali, el poate efectua diferite mişcări de prindere şi de rotaţie.

"Din nefericire, o rachetă a fost aruncată în direcţia mea. Aceasta mi-a «luat» braţul drept", a declarat Andrew Garthwaite. După ce a fost trimis la Camp Bastion, medicii nu au avut de ales decât să îi amputeze braţul.

"Acum e grozav că pot să ţin în mână un pahar, că pot agita o sticlă sau că pot desface un borcan. E bine să pot face toate aceste lucruri simple", a spus el.

Caporalul Garthwaite a afirmat că la început a fost speriat de pierderea independenţei odată cu amputarea, dar braţul bionic îl ajută să îşi execute toate îndatoririle zilnice, precum condusul maşinii sau a motocicletei, ambele fiind modificate pentru nevoile curente ale soldatului.

Soldaţii care au alte leziuni beneficiază de asemenea de proteze la nivelul membrelor. Caporalul declară că există cazuri de genunchi şi coate electronice, aceste proteze fiind foarte confortabil de purtat şi uşor de folosit. Lui Garthwaite i-au fost necesare doar câteva ore pentru a se obişui cu braţul bionic şi pentru a fi capabil să îl controleze.

În prezent, caporalul Garthwaite speră să facă o călătorie la Viena unde să fie supus unui proces de reinervare. Aceasta va însemna că braţul protetic va putea reacţiona direct în urma gândurilor transmise de creier, şi nu va mai fi nevoie să flexeze muşchii pentru a-şi mişca braţul.

Sursa: BBC News