În 2012 apare pe piaţă anticoncepţionalul pentru bărbaţi

13 04. 2011, 00:01

Oamenii de ştiinţă indonezieni au analizat în laborator această plantă şi au realizat că pot extrage ingredientul activ al arbustului pentru a produce o pilulă contraceptivă. Dacă aceştia vor reuşi acest lucru, se va da naştere primei pilule anticonceptionale pentru bărbaţi.

Cercetătorii au început o analiză a arborelui gandarusa în 1988. Testele efectuate pe oameni şi pe animale au început în 1990, iar amestecul efectiv de substanţe a fost brevetat în 2007.

Potrivit unui raport guvernamental, pilula concepută din această plantă previne sarcina prin încetinirea activităţii anumitor enzime din spermă ce ajută la fecundarea ovulului unei femei.

Cercetătorii au efectuat studiile pe două serii de bărbaţi: una de 36 de voluntari şi alta de 120 de voluntari. Anul acesta, studiul va fi continuat pe 350 de bărbăţi, pentru a se verifica dacă sperma voluntarilor rămâne sănătoasă, dar în imposibilitatea de a penetra ovulul femeii.

Studiul a demonstrat că bărbaţii care au încercat pastila cu gandarusa îşi recapată capacitatea de a fecunda după aproximativ 72 de zile. Sugiri Syarief, şeful Directoratului Indonezian de Planificare Familială, a declarat că nu există niciun efect secundar după administrarea acestei pilule, dar a notat că studiile demonstrează că o parte dintre bărbaţi au prezentat o intensificare a capacităţilor sexuale.

Pentru proiect a fost folosită suma de doar 226.000 de dolari. Când va ieşi pe piaţă anticoncepţionalul masculin? "Cu puţin noroc, acesta ar putea fi lansat la sfârşitul acestui an. Cel mai probabil, vânzarea în magazine va porni la începutul anului viitor", declară Sugiri Syarief.

Cererea globală pentru mijloace de contracepţie pentru bărbaţi a fost descoperită ca fiind mare într-un studiu efectuat în 2005. Aproximativ 60% dintre bărbaţii din Spania, Germania, Mexic şi Brazilia s-au declarat dispuşi să utilizeze un nou contraceptiv masculin.

Un alt studiu recent, efectuat de guvernul american, a relevat că mai mult de 80% dintre femeile care au avut relaţii sexuale cu un bărbat au folosit, la un moment dat, pastile anticoncepţionale. Deoarece pe piaţă există deja mijloace diverse de contracepţie - prezervative sau vasectomia, aceste pilule contraceptive pentru bărbaţi ar trebui să fie vândute la un preţ destul de mic.

Tocmai pentru că nu ar fi un domeniu profitabil, firma germană de farmaceutice Schering a renunţat în urmă cu cinci ani la cercetarea pilulelor contraceptive pentru bărbaţi, iar multe alte companii de medicamente au făcut apoi acelaşi lucru.

Indonezia nu este singura ţară asiatică ce investeşte în domeniul contraceptivelor pentru bărbaţi. Oamenii de ştiinţă indieni au dezvoltat un polimer care, atunci când este injectat în vas deferens, neutralizează toată sperma înainte de ejaculare. Când acest polimer este scos din vas deferens de către medic, bărbatul poate deveni din nou tată. Şi cercetătorii chinezi au studiat acest domeniu, producând o pastilă ce modifică nivelul de hormoni din corp, fiind eficientă în 95% din cazuri.

Până acum, proiectul cercetătorilor indonezieni pare a fi cel mai promiţător. Dacă pilula din gandarusa se va demonstra a fi sigură şi eficientă, aceasta urmează să fie promovată şi în alte ţări, promit politicienii indonezieni.

Sursa: GlobalPost