Fără serotonină nu există romantism

19 04. 2011, 10:56

Persoanele cu un nivel scăzut al substanţei chimice din creier au evaluat diferite cupluri ca fiind mai puţin intime, în comparaţie cu voluntarii cu nivel normal al serotoninei.

Studiul a constat în administrarea de băuturi cu conţinut de aminoacizi celor două grupuri de voluntari, pentru a manipula concentraţiile de triptofan din sânge - ingredient vital în sinteza serotoninei.

Un grup a primit băuturi care conţin triptofan, pe când celălalt grup a primit alte băuturi care nu conţineau acest aminoacid. Toţi voluntarii au fost rugaţi să evalueze diferite fotografii ale unor cupluri. Diferenţele în hotărârile celor două grupe au reflectat schimbările serotoninei din organism. Voluntarii care au primit băuturi fără triptofan au evaluat constant cuplurile ca fiind mai puţin intime şi romantice decât participanţii care au primit băuturi cu aminoacizi.

Descoperirile au reamintit faptul că relaţiile noastre sunt influenţate de procese aflate dincolo de conştiinţa noastră. Înţelegerea influenţei serotoninei este importantă pentru consolidarea relaţiilor, care sunt cunoscute pentru protejarea oamenilor împotriva bolilor mentale şi accelerarea recuperării în cazul afecţiunilor psihiatrice. De asemenea, contrariul este valabil, relaţiile disfuncţionale fiind factori declanşatori pentru bolile psihice.

"Deşi studiul este unul limitat, aceleaşi modele pot fi extinse şi la modul în care percepem propriile relaţii", a declarat profesorul Robert Rogers de la Universitatea Oxford.

"Abilitatea de a influenţa din punct de vedere chimic capacitatea de intimitate este un lucru foarte important. Absenţa sentimentului de de intimitate poate fi un simptom supărător, care duce la tulburări psihice. Medicamentele care pot ameliora efectul serotoninei ar putea juca un rol important în tratamentul tulburărilor psihice", afirmă doctorul John Krystal, editorul revistei Biological Psychiatry.

Este necesară o cercetare mai amânunţită înainte de a fi scos pe piată un medicament care să ajute la sporirea sentimentului de intimitate.

Sursa: Eurekalert