Prima pagină D:News

CIA a publicat documente secrete vechi de aproape un secol

04.25.2011 | ● Vizualizări: 258
CIA a publicat documente secrete vechi de aproape un secol     CIA, document, act, secret, mesaj + zoom
Galerie foto (1)

Documentele, care descriu tehnici secrete de scriere şi de transmitere a mesajelor, sunt păstrate în arhivele naţionale, iar oficialităţile au anunţat că acestea au fost ultimele dosare din timpul Primului Război Mondial care fuseseră inaccesibile publicului.

CIA a publicat şase dintre cele mai vechi documente secrete,care datează din perioada 1917-1918. Agenţia a susţinut căprogresele din domeniul tehnologic au făcut posibilăpublicarea.

Informaţii privind modalităţi de scriere cu cerneală invizibilăşi instrucţiuni legate de modul în care pot fi descrifrate apoimesajele se găsesc în fiecare din cele şase texte date publicităţiide CIA.

Rapoartele prezintă în detaliu paşii care trebuiau urmaţi pentruîndeplinirea misiunii. Cu toate acestea, pe marginea unui document,în dreptul unei formule, este notat : "Tried- not successful" ( Amincercat - nu am avut succes).Unul dintre acte prezintă posibilitatea scrierii de mesajedirect pe piele sau chiar pe unghiile de la picioare.

Documentele explică cum se poate citi corespondenţa germanilorfără ca aceştia să observe, de pildă: "examinează din unghiuridiferite, printr-un fascicul puternic de lumină ".

Unele texte recomandă metode precum cea a aplicării unei pulberide cărbune pe suprafaţa hârtiei, pentru a se putea citi ce a fostscris înainte.

Alte rapoarte conţin date ceva mai ştiinţifice, cum ar fifolosirea unor substanţe precum hidrogenul sulfurat sauamoniacul.

Dată fiind simplitatea cu care sunt expuse aceste date, estefoarte greu de înţeles motivul pentru care CIA a preferat să lepăstreze secrete în tot acest timp. Unul dintre ele estemarcat ca fiind "scutit de la declasificarea automată", iardocumentul care relevă metode de scriere direct pe piele poartă oinscripţie asemănătoare, datând din 1989.

Sursa: www.foia.cia.gov

Tag-uri: CIA | document | act | secret | mesaj