Prima pagină D:News

CIA a publicat documente secrete vechi de aproape un secol

Redactia Descopera.ro | 04.25.2011 | ● Vizualizări: 293
CIA a publicat documente secrete vechi de aproape un secol     CIA, document, act, secret, mesaj + zoom
Galerie foto (1)

Documentele, care descriu tehnici secrete de scriere şi de transmitere a mesajelor, sunt păstrate în arhivele naţionale, iar oficialităţile au anunţat că acestea au fost ultimele dosare din timpul Primului Război Mondial care fuseseră inaccesibile publicului.

CIA a publicat şase dintre cele mai vechi documente secrete, care datează din perioada 1917-1918. Agenţia a susţinut că progresele din domeniul tehnologic au făcut posibilă publicarea.

Informaţii privind modalităţi de scriere cu cerneală invizibilă şi instrucţiuni legate de modul în care pot fi descrifrate apoi mesajele se găsesc în fiecare din cele şase texte date publicităţii de CIA.

Rapoartele prezintă în detaliu paşii care trebuiau urmaţi pentru îndeplinirea misiunii. Cu toate acestea, pe marginea unui document, în dreptul unei formule, este notat : "Tried- not successful" ( Am incercat - nu am avut succes).

Unul dintre acte prezintă posibilitatea scrierii de mesaje direct pe piele sau chiar pe unghiile de la picioare.

Documentele explică cum se poate citi corespondenţa germanilor fără ca aceştia să observe, de pildă: "examinează din unghiuri diferite, printr-un fascicul puternic de lumină ".

Unele texte recomandă metode precum cea a aplicării unei pulberi de cărbune pe suprafaţa hârtiei, pentru a se putea citi ce a fost scris înainte.

Alte rapoarte conţin date ceva mai ştiinţifice, cum ar fi folosirea unor substanţe precum hidrogenul sulfurat sau amoniacul.

Dată fiind simplitatea cu care sunt expuse aceste date, este foarte greu de înţeles motivul pentru care CIA a preferat să le păstreze secrete în tot acest timp. Unul dintre ele este marcat ca fiind "scutit de la declasificarea automată", iar documentul care relevă metode de scriere direct pe piele poartă o inscripţie asemănătoare, datând din 1989.

Sursa: www.foia.cia.gov

Tag-uri: CIA | document | act | secret | mesaj