Anticoncepţionalele de generaţie nouă sunt mai periculoase decât cele vechi

25 04. 2011, 00:00

Având în vedere că noile pastile anticoncepţionale nu aduc niciun beneficiu, cercetătorii consideră că ar fi prudent ca pastilele contraceptive mai vechi să constituie prima alegere a femeilor. Oamenii de ştiinţă le sugerează medicilor să prescrie pilule ce conţin hormoni de levonorgestrel, mai degrabă decât drospirenonă.

Susan Jicks, profesor la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii din Boston, a condus două studii alături de colegii săi, unul adresat fiecărui tip de pastilă contraceptivă. Rezultatele cercetării au arătat că administrarea orală de anticoncepţionale bazate pe levonorgestrel pare a fi o variantă mai sigură.

Aproximativ 100 de milioane de femei din toată lumea folosesc anticoncepţionalele pentru a preveni o sarcină nedorită. În timp ce toate tipurile de pilule contraceptive duc la o creştere a riscului de a dezvolta un cheag de sânge, unele sunt mai dăunătoare decât altele.

Prima dezbatere privind riscul folosirii de anticoncepţionale a început în anul 1995, atunci când cercetătorii au avertizat femeile că un anumit tip de pilulă contraceptivă (Yasmin), prezintă un risc mai mare de dezvoltare a cheagurilor de sânge în membrele inferioarre sau în pelvis. Numite tromboembolism venos, cheagurile pot deveni fatale în cazul în care se deplasează în interiorul sistemului circulator şi se depun în plămâni.

În primul studiu, bazat pe datele acţiunii medicamentelor în Statele Unite, cercetătorii au descoperit un risc crescut cu până la două ori a dezvoltării de cheaguri de sânge non-fatale la femeile care utilizează anticoncepţionale cu drospirenonă, comparativ cu femeile ce le folosesc pe cele mai vechi, bazate pe levonorgestrel.

Ratele reale de incidenţă au fost de 30.8 din 100.000 de femei care folosesc drospirenona şi 12.5 din 100.000 de femei care folosesc levonorgestrel.

Al doilea studiu a sugerat o creştere de trei ori mai mare a riscului de a dezvolta cheaguri de sânge non-fatale la femeile ce folosesc anticoncepţionale cu drospirenona, în comparaţie cu cele care folosesc pilula cu levonorgestrel.

Ratele actuale de dezvoltare a cheagurilor de sânge sunt de 23 din 100.000 de femei care folosesc drospirenonă şi 9.1 din 100.000 de femei care folosesc levonorgestrel.

"Aceste constatări sprijină mai multe studii recente care sugerează că pilulele contraceptive orale bazate pe drospirenona nu sunt la fel de sigure ca şi pilulele contraceptive bazate pe levonorgestrel , luând in considerare tromboembolismul venos, şi, în lipsă de alte considerente, nu ar trebui să fie o primă alegere a anticoncepţionalelor orale" subliniază cercetătorii.

Nu există evidenţe care să demonstreze că utilizarea anticoncepţionalelor bazate pe drospirenonă conferă beneficii mai mari decât alte anticoncepţionale orale. Tratarea acneei, reducerea sindromului premenstrual sau evitarea creşterii în greutate, sunt efecte pe care le au toate pilulele contraceptive.

Pentru femeile care doresc să folosească un contraceptiv oral fară a avea eventuale consecinţe, este indicată cumpărarea de anticoncepţionale bazate pe levonorgestrel.

Sursa: The Telegraph