Prima pagină D:News

Fondatorul SpaceX: „În 10 ani vom putea trimite oameni pe Marte”

04.28.2011 | ● Vizualizări: 801
Fondatorul SpaceX: „În 10 ani putem trimite oameni pe Marte”     spatiu, explorare, spacex, marte, astronaut + zoom
Galerie foto (1)

Elon Musk, cel care a inspirat personajul Tony Stark din filmul Iron Man, consideră că transportul spaţial va începe să trimită oameni pe Marte în mai puţin de zece ani.

Acesta a menţionat că Space Exploration TechnologiesCorporation, cunoscută şi sub numele de SpaceX, are în plan sătrimită primul om în spaţiu peste trei ani. Cât despre omisiune spre Marte, antreprenorul este foarte optimist: "vom mergecu siguranţă pe Marte, în cel mai bun caz peste zece ani, în celmai rău caz în 15-20 de ani".

Compania lui Musk este una dintre multele companii care încercăsă privatizeze funcţiile de bază ale Agenţiei Naţionale Spaţiale şiAeronautice (NASA). În timp ce guvernul american renunţă lazborurile în spaţiu, NASA a acordat săptămâna trecută o suma de 75de milioane de dolari ca finanţare, parte a unui pachet de 269milioane de dolari pentru mai multe companii ce dezvoltă navespaţiale comerciale.

Hawthorne, baza SpaceX din California, a semnat un contract cuNASA de a transporta marfă către şi de la Staţia SpaţialăInternaţională, având speranţa că rachetele Falcon vor transportade asemenea şi astronauţi către Staţia Spaţială.Elon Musk are de asemenea şi o companie de producţie de maşinielectrice, Tesla Motors, despre care susţine că înlătură oriceconcepţie greşită cu privire la maşinile electrice, demonstrând căpoţi avea o maşină rapidă, frumoasă şi foarte la modă, care să fiecapabilă să parcurgă distanţe lungi.

Tesla, care a vândut peste 1.600 de maşini electrice, la un preţde 110.000 de dolari, a primit critici puternice pentru faptul că afolosit bani de la contribubili pentru a finanţa "o joacă pentruGeorge Clooney şi pentru bogaţi" prin acceptarea unui împrumut dela guvern în valoare de 465 milioane de dolari.

În timp ce Musk afirmă că propria lui companie nu a avut cuadevărat nevoie de acel împrumut, el subliniază faptul că acesta aavut ca scop accelerarea procesului Tesla şi a fost special făcutpentru dezvoltarea Modelului S Sedan, pe care Tesla va începe să îlproducă la mijlocul anului viitor, şi să îl vândă cu un preţ de50.000 de dolari.

"Aceste împrumuturi au fost anunţate în acelaşi timp în carecompaniile de automobile au fost salvate de stat de la faliment,iar oamenii în mod firesc le-au confundat pe cele două, lucru careeste regretabil" declară Musk.

Acesta a adăugat faptul că plăteşte dobânzi cu o rată redusă,dar spune că dacă nu va înapoia împrumutul înainte de termen,guvernul va avea garantat dreptul de a cumpăra acţiuni din Tesla,la un preţ fix prestabilit.

Iată interviul integral acordat de fondatorul SpaceX:

Sursa: WSJ