Prima pagină D:News

Cimpanzeii sunt mai inteligenţi decât credeam!

Redactia Descopera.ro | 05.05.2011 | ● Vizualizări: 346
Cimpanzeii sunt mai inteligenţi decât credeam!     cimpanzeu, cimpanzeii, conceptul de sine, inteligenta, joc + zoom
Galerie foto (1)

Cimpanzeii care joacă jocuri video au capacitatea de a recunoaşte pe care dintre personaje îl controlează, o caracteristică de auto-conştientizare, care ar putea pune în evidenţă evoluţia oamenilor.

Conceptul sinelui - conştientizarea existenţei ca individ distinct faţă de ceilalţi - este propriu oamenilor. Descoperirea că anumite specii de animale se pot recunoaşte în oglindă, precum cimpanzeii, elefanţii sau delfinii, ne poate ajuta să înţelegem evoluţia conceptului de sine în mintea umană.

Un aspect al acestei acţiuni este sentimentul de a fi stăpânul a tot ceea ce faci, fiind capabil să îţi controlezi fiecare acţiune. Pentru a vedea dacă acest sentiment este prezent la cimpanzei, cercetătorii japonezi au folosit un test dezvoltat pentru persoanele ce suferă de schizofrenie.

Trei cimpanzei de sex feminin au fost antrenaţi pentru a mişca un cursor alb pe un ecran touchscreen cu ajutorul unui trackball, scopul fiind de a lovi cu cursorul nişte ţinte verzi dreptunghiulare.

"La începutul acestui test nu aveam idee cum să învăţăm nişte cimpanzei să folosească dispozitivul. Uneori a fost nevoie să ne aşezăm pe jos pentru a atrage atenţia cimpanzeilor asupra trackball-ului" a declarat cercetătorul Takaaki Kaneko.

Cercetătorii au continuat testul prin prezentarea a două cursoare, dintre care doar unul era controlat de cimpanzei. După ce femelele de cimpanzeu nimereau ţinta verde, acestea trebuia să îşi atingă cursorul pe ecran. În cazul care nimereau propriul cursor, primeau mici recompense precum mere sau stafide.

În urma testului s-a demonstrat că în 99% din cazuri, cimpanzeii au ştiut care este cursorul pe care îl folosesc. În momentul în care cercetătorii au creat o mică întârziere între trackball şi mişcările cursorului, sau au schimbat direcţia în care se mişca de obicei acesta atunci când era folosit trackball-ul, cimpanzeii au avut o performanţă proastă, descurcându-se mai rău decât dacă ar fi ales răspunsurile aleator.

"Modul exact în care oamenii diferă faţă de cimpanzei reprezintă tema unui viitor studiu. Pentru a înţelege evoluţia minţii umane, suntem nevoiţi să o comparăm cu cea a speciilor înrudite" susţine cercetătorul.

Kaneko şi superiorul său Masaki Tomonaga au publicat constatările lor pe 4 mai, în jurnalul Proceedings of the Royal Society B.

Sursa: LiveScience