Prima pagină D:News

Viermii de mătase vor produce mătase colorată şi fluorescentă

Redactia Descopera.ro | 05.07.2011 | ● Vizualizări: 292
Viermii de mătase vor produce mătase colorată şi fluorescentă     viermi de matase, matase, singapore, matase colorata, fosforescent + zoom
Galerie foto (1)

Un grup de cercetători din Singapore lucrează la perfecţionarea modului de producere a mătăsii. Metoda se bazează pe o dietă speciala care ajută viermii de mătase să producă mătase fluorescentă, de o nuanţă specială.

Natalia C. Tansil de la Intitutul de Cercetare din Singapore a spus că procedura este "destul de simplă şi de ieftină pentru a fi aplicată la nivel industrial."

Procesul de colorare nu modifică genele viermilor ci doar îi face să producă mătase colorată. Având în vedere că materialul iese colorat de la bun început, costurile vor fi mult mai scăzute iar procedura devine una ecologică reducându-se mult nivelul coloranţilor.

De asemenea, cercetătorii încearcă să modifice genetic aceşti viermi de mătase pentru a putea produce şi alte tipuri de materiale precum mătasea de păianjen, cel mai rezistent material natural.

Aceste metode ar putea fi folosite pentru combina a mătăsurile cu alte materiale cum ar fi substanţe cu proprietăţi antibacteriene, pentru a le putea utiliza ca pansamente.

Sursa: Popsci