Prima pagină D:News

Stephen Hawking: „Raiul este o poveste inventată pentru oamenii care se tem de moarte”

05.16.2011 | ● Vizualizări: 8112
Stephen Hawking: „Raiul este o poveste inventată pentru oamenii care se tem de moarte”     stephen hawking, religie, rai, iad, moarte, dumnezeu + zoom
Galerie foto (1)

Într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, omul de ştiinţă Stephen Hawking a împărtăşit gândurile sale despre moarte.

Credinţa în rai sau în viaţa după moarte este doar o povestenecesară oamenilor care se tem de moarte, afirmă StephenHawking.

Cel mai cunoscut om de ştiinţă din Marea Britanie a declarat cănu există nimic dincolo de momentul în creierul «pâlpâie» pentruultima dată.

Hawking a fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică laterală lavârsta de 21 de ani, o boală incurabilă. Doctorii nu se aşteptau caacesta să trăiască mai mult de câţiva ani de la apariţia primelorsimptome."De 49 de ani trăiesc cu perspectiva unei morţi timpurii, aşa cănu mă tem de moarte. Dar nu mă grăbesc să mor, mai am atâtea defăcut până atunci", a declarat el.

"Privesc creierul ca pe un computer care va înceta săfuncţioneze atunci când componentele sale se vor strica. Nu existărai sau viaţă după moarte pentru computere. Aceasta este doar opoveste pentru oamenii ce se tem de întuneric", a adăugatHawking.

Ultimele comentarii făcute de Hawking sunt mai incisive decâtafirmaţiile făcute în cartea publicată de el 2010, TheGrand Design, în care acesta susţinea că nu este nevoie deun creator pentru a explica existenţa universului. Cartea aprovocat o reacţie din partea unor lideri religioşi, printre careşi Marele Rabin, Lord Sacks, care l-a acuzat pe Hawking de "erorielementare de logică".

Hawking respinge noţiunea de viaţă dincolo de moarte, subliniindnecesitatea de a ne îndeplini potenţialul nostru pe Pământ printr-obună utilizare a vieţii noastre. Întrebat cum ar trebui să trăim,Hawking a răspuns: "Trebuie să căutăm cea mai mare valoare pe careo putem obţine din acţiunile noastre".

Întrebat dacă existenţa oamenilor se datorează exclusivnorocului, fizicianul a explicat: "Ştiinţa prezice că maimulte tipuri de universuri vor fi create spontan din nimic. Este ochestiune de şansă că ne aflăm în acesta".

Sursa: The Guardian